Business Internaţional

Criza băncilor greceşti se diluează, dar încep din nou să crească riscurile politice

Criza băncilor greceşti se diluează, dar încep din...

Autor: Bogdan Cojocaru

07.02.2017, 00:00 499

Creditele neperformante din sistemul bancar grecesc, una dintre cele mai amare moşteniri ale recesiunii prelungite şi ale crizei financiare, sunt în scădere, anunţă Asociaţia Băncilor Elene. Însă aproape două din trei firme greceşti prezintă risc de credit ridicat, faţă de doar 6% în 2009, în condiţiile în care baza de producţie din ţară se prăbuşeşte rapid. De asemenea, au reapărut discuţiile despre ieşirea Greciei din zona euro.

O analiză a Asociaţiei Băncilor Elene arată că în septembrie 2016 creditele neperformante din sistemul bancar se situau la 107,6 miliarde de euro, sau 45,2% din totalul împrumuturilor, faţă de

108,4 miliarde de euro în iunie 2016, scrie Tornos News. Pentru a doua jumătate a anului trecut, estimările plasează ponderea creditelor neperformante la 38%. În decembrie 2007, creditele toxice reprezentau doar 4,5% din total. Băncile au reuşit să majoreze semnificativ, cu circa 100.000, numărul de credite reprogramate în prima jumătate a anului trecut.

O altă analiză, a ICAP, o companie de servicii financiare, arată că aproape două din trei (63%) companii greceşti prezintă risc de credit ridicat. Cea mai mare parte a firmelor au probleme serioase sau foarte serioase în a-şi respecta obligaţiile financiare, înregistrează rezultate financiare slabe şi nu sunt competitive. Acest mix pune sub semnul îndoielii sustenabilitatea lor. Alte 27% dintre companii sunt pe cale să intre în categoria celor de mai sus.

Recent, fostul ministru de finanţe Yanis Varoufakis i-a cerut premierului Alexis Tsipras să întrerupă negocierile cu creditorii internaţionali ai ţării, să adopte un sistem de plăţi paralel pe care l-a proiectat în 2015 şi să restructureze unilateral creditele primite de la BCE, scrie Kathimerini.

Varoufakis a atenţionat că ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble intenţionează să-i obosească pe greci atât de tare încât †aceştia să ceară singuri ieşirea din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO