Business Internaţional

Creşteri accelerate de-a lungul Europei: Preţurile la energie şi carbon ating noi maxime în Germania, stimulate de costurile tot mai mari din industria gazelor. În Marea Britanie, energia electrică stabileşte astăzi un nou record, 220 lire/MWh

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

06.09.2021, 13:02 697

Preţurile pentru energie electrică şi carbon au atins noi recorduri în Europa, fiind alimentate de o serie tot mai mare de costuri şi alte produse energetice, transmite Bloomberg.

Cererea globală de energie continuă să urce în urma pandemiei de Covid-19, iar starea actuală din piaţa gazelor stimulează costurile de generare a curentului. Vremea caldă şi vitezele scăzute ale vânturilor limitează producţia de energie regenerabilă, în timp ce preţul cărbunelui – impurităţile din combustibilii fosili – a crescut în Europa cu peste 70% anul acesta.

Creşterea preţurilor marchează astfel un nou motiv de îngrijorare pentru consumatori şi businessurile care încearcă să treacă peste şocurile provocate de coronavirus. Mai mult, noile preţuri au venit în perioada verii, când cererea este de obicei mică, pregătind astfel scena pentru o iarnă mult mai dificilă prin comparaţie cu anii trecuţi. De-a lungul Europei, facturile la utilităţi continuă să crească într-o perioadă în care inflaţia – de la alimente la costuri de transport – nu pare să ofere semne de încetinire, reprezentând o nouă bătaie de cap pentru politicieni.

În Germania, indicele regional de referinţă dedicat preţurilor la energie electrică de anul viitor a crescut luni cu 1,2% până la 91 de euro/MWh. Preţurile gazelor au înregistrat deja o creştere de 170% anul acesta, iar contractele futures pentru carbon au urcat la 63 de euro per tonă metrică, un nou maxim istoric.

Germania este una dintre ţările care dau tonul tranziţiei către o economie verde, bazată pe energie solară şi eoliană. În acest sens, banca European Energy Exchange a declarat că va fi scoasă din uz o capacitate de circa 9.000 de megawaţi, echivalentul a nouă reactoare nucleare, până în 2023.

De asemenea, creşterea preţurilor facturilor ar putea pune presiune pe următorul guvern german să reevalueze taxele şi subvenţiile, spune Glenn Rickson, şeful diviziei de analiză a pieţei energetice al S&P Global Platts din Londra.

În Regatul Unit, energia electrică a stabilit luni un record de 219,46 lire per MWh. Totodată, energia electrică din Germania a ajuns la cel mai ridicat nivel din octombrie 2008, 127,82 de euro, analiştii Bank of America declarând că raliul înregistrat în Europa nu se va încheia în viitorul apropiat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO