Business Internaţional

Cresterea stocului de case de pe piata americana provoaca tulburari pe burse

29.08.2007, 17:00 12

Luna trecuta stocul de case de pe piata americana a urcat la cel mai inalt nivel din ultimii 16 ani, cauza principala fiind reprezentata de tulburarile de pe piata creditelor ipotecare, scrie Financial Times.
Conditiile de creditare au fost inasprite din cauza lipsei de incredere a creditorilor ce a urmat cresterii numarului rau-platnicilor in randul celor care au contractat credite ipotecare cu risc ridicat.
Anuntul cu privire la cresterea stocului de case a determinat o scadere a cotatiilor actiunilor listate la bursele americane. Urmand declinul pietei din SUA si Asia, preturile actiunilor europene au coborat, reinnoind temerile ca tulburarile de pe piata creditelor ipotecare cu risc ridicat se vor extinde, stopand ritmul de crestere al economiei mondiale.
Printre companiile ale caror actiuni au inregistrat cele mai importante pier-deri se numara Societe Generale, cea de-a doua mare banca franceza, si banca britanica de investitii Barclays. Actiunile SocGen au coborat cu 1,4%, la 118,26 euro, in timp ce actiunile Barclays au pierdut 1,6% ajungand la 6,01 lire sterline (8,86 euro). Pretul actiunilor Deutsche Post, cel mai mare furnizor de servicii de curierat din Europa, a coborat cu 3,2% pana la 20,80 euro.
Indicele Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 0,7%, ajungand la 368,58 puncte la jumatatea programului de tranzactionare. Indicele Stoxx 50 a coborat cu 0,4%, in timp ce indicele Euro Stoxx 50 a scazut cu 0,3%.
Indicele NTX pentru 30 de companii din Europa Centrala a coborat cu 0,6% la bursa din Viena. Indicele ungar BUX a pierdut 1%, cel polonez WIG20 0,3%, iar cel austriac ATX 0,1%. Indicele ceh PX a coborat tot cu 0,1%.
Pretul actiunilor OTP, cea mai mare banca din Ungaria, a coborat cu 1,7%, pana la 8.950 de forinti (34,8 euro), in timp ce actiunile KGHM, cea mai mare companie de exploatare a resurselor de cupru din Europa, s-au depreciat tot cu 1,7%, ajungand la 111,6 zloti (29,1 euro). Pretul actiunilor bancii austriece Erste Bank au coborat cu 0,6%, pana la 53,77 euro.
"Din pacate, stirile rele tin in continuare prima pagina. Statisticile din iulie confirma evolutia vanzarilor din lunile mai si iunie, cand piata creditelor nu intrase, inca, in declin", a declarat Nigel Gault, economist la firma Global Insight.
Vanzarile de case deja existente au coborat cu 9% fata de 2006. In iulie pretul mediu al unei case a coborat cu 0,6% fata de perioada similara anului trecut, ajungand la 228.900 de dolari (113.000 de euro).
Achizitiile de locuinte deja existente au coborat cu 2,2% in regiunea central-nordica a SUA, dar au stagnat in sud. In acelasi timp, au crescut cu 1% in regiunea de nord-est si cu 1,8% in vest. In mod neasteptat, vanzarile de case noi au crescut pentru a doua oara anul acesta, ajungand la 870.000 de unitati. Dar ritmul de crestere al vanzarilor ar putea fi incetinit din moment ce tulburarile de pe piata au scos din afaceri o parte a creditorilor ipotecari, in timp ce altii au fost nevoiti sa-si inaspreasca conditiile de creditare.
Banca centrala americana (Fed) a redus rata dobanzii pentru imprumuturile contractate de banci pentru a evita o destabilizare a sistemului financiar, provocata de criza creditelor subprime.
Ca urmare a cresterii numarului celor care au ajuns in imposibilitate de plata in urma contractarii de credite cu risc ridicat la cel mai inalt nivel din ultimii cinci ani, constructorii americani au scazut numarul caselor noi care urmau a fi construite.


De ce nu se mai vand casele in SUA

Stocul de case nevandute de pe piata americana a urcat la cel mai inalt nivel din ultimii 16 ani din cauza tulburarilor de pe piata creditelor ipotecare.
Ca urmare a cresterii numarului celor care au ajuns in imposibilitate de plata in urma contractarii de credite cu risc ridicat la cel mai inalt nivel din ultimii cinci ani, constructorii americani au scazut numarul caselor noi care urmau a fi ridicate.
Urmand declinul pietei creditelor din SUA, preturile actiunilor cotate la bursele europene au coborat, reinnoind temerile ca tulburarile de pe piata creditelor ipotecare cu risc ridicat se vor extinde, stopand ritmul de crestere al economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO