Business Internaţional

Cresterea salariului minim nu ii sperie deocamdata pe britanici

28.09.2004, 00:00 10



Suma minima platita in Marea Britanie pentru ora de lucru va creste de la 4,50 lire sterline la 4,85 lire si va modifica agenda de plati pentru o serie de meserii, precizeaza agentia IDS(Incomes Data Services), citata de BBC NEWS.



Principalele sectoare care beneficiaza de aceasta masura sunt cele mai dezavantajate pana acum de vechiul sistem de remunerare.



Cresterea salariului minim este un motiv de ingrijorare pentru CBI(Confederatia Industriilor Britanice), una din principalele confederatii patronale din Marea Britanie. CBI precizeaza ca, in cadrul unui sondaj, un sfert din cele 520 de companii intervievate considera ca majorarea salariului minim va avea un efect negativ asupra costurilor. Firmele mari cred ca vor fi cel mai puternic afectate, unele spunand ca ar putea sa reduca numarul de angajati sau numarul de ore de munca pentru a echilibra costurile.



Cu toate acestea, raportul prezentat de IDS arata ca se inregistreaza cresteri ale numarului de locuri de munca in sectoarele de retail, catering sau servicii pentru petrecerea timpului liber, domenii in care salariul minim are o influenta importanta.



"Cresterea salariului minim, mai mare decat cresterea salariului mediu, a fortat angajatorii sa reproiecteze structura posturilor si sa introduca noi forme de munca", a afirmat Alastair Hatchett, director de plati la IDS.



Unele companii isi reprogrameaza revizuirea salariala in octombrie, pentru a coincide cu aceasta majorare, precizeaza raportul. In plus, se arata ca multe firme au majorat deja salariul minim orar la 5 lire sterline.



De la 1 octombrie vor creste si salariile lucratorilor part-time. Salariul minim pentru lucratorii intre 18 si 21 de ani va creste de la 3,80 lire la 4,10 lire, iar pentru lucratorii de 16 si 17 ani minimul va fi de 3 lire/ora.



Concluzia raportului este ca salariul minim are un impact mai mare decat se prevedea la introducerea lui in 1999, insa nu a condus pana acum la reducerea numarului de locuri de munca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO