Business Internaţional

Cresterea ratelor dobanzilor, in atentia bancilor centrale din Marea Britanie si SUA

05.05.2004, 00:00 20



Rezerva Federala (banca centrala din Statele Unite), va discuta in cadrul reuniunii din aceasta saptamana asupra perspectivelor de majorare a ratelor dobanzilor, in conditiile in care productia industriala a Statelor Unite a continuat sa creasca si luna trecuta iar companiile sunt asteptate sa deruleze noi campanii de recrutari, potrivit unei cercetari publicate de Institute of Supply Management. Potrivit estimarilor analistilor, comitetul care reglementeaza politica valutara a Statelor Unite (FOMC) nu va majora ratele dobanzilor, fiind de asteptat ca reprezentantii FOMC sa anunte ca in prezent aspectele pozitive si negative ale inflatiei sunt echilibrate. Indicatorul preturilor bunurilor pentru consumul personal - masura preferata a Fed pentru evaluarea inflatiei - a urcat la o rata anualizata de 2% comparativ cu rata de 1,2% din trimestrul al patrulea.



Alan Greenspan, presedintele Fed nu a dat insa asigurari ca Fed va da dovada de "rabdare" in ceea ce priveste cresterea ratelor de dobanda, el declarand ca banca centrala "recunoaste ca prosperitatea sustinuta necesita mentinerea unei stabilitati a preturilor si va actiona pentru asigurarea acestui deziderat".



In acelasi timp, rambursarea unor sume mai reduse decat estimarile initiale reprezentand taxe platite de contribuabili va contribui la reducerea cu pana la 100 mld. dolari a deficitului previzionat pentru acest an fiscal la o valoare de 521 mld. dolari, potrivit oficialilor din cadrul Departamentului de Trezorerie. Ca urmare a acestei situatii, imprumuturile pe care Statele Unite le va contracta in perioada urmatoare sunt asteptate sa cunoasca de asemenea o scadere. Potrivit acelorasi oficiali, suma de 184 mld. dolari pe care Statele Unite o va imprumuta pana la sfarsitul lunii iunie reprezinta o imbunatatire cu 27% fata de previziunea de 252 mld. dolari din februarie a departamentului.



Chiar daca in Statele Unite, cel putin pe moment, ratele dobanzilor vor ramane probabil nemodificate, situatia peste ocean este posibil sa cunoasca o schimbare. Bank of England (banca centrala a Angliei) este asteptata sa majoreze ratele dobanzilor in cursul acestei saptamani pentru a tine in frau inflatia, in contextul accelerarii cresterii economice. Majoritatea economistilor chestionati de Bloomberg News au declarat ca banca va majora rata dobanzii de referinta cu o patrime de punct pana la 4,25%. La Bursa din Londra, speculatiile potrivit carora Fed ar putea modifica ratele dobanzilor ar putea determina o a doua zi de apreciere consecutiva a dolarului fata de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO