Business Internaţional

Cresterea numarului oamenilor bogati naste probleme sociale in SUA

12.02.2007, 15:57 35

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca avansul economiei Statelor Unite a condus la o crestere nemaiintalnita a clasei oamenilor bogati, ceea ce nu s-a mai intalnit in ultimul secol, creand astfel premisele dezvoltarii pietei pentru produsele de lux precum si o noua era filantropica, scrie Yahoo! News.
Unii analisti sustin ca aceasta crestere a clasei celor bogati vine intr-un moment in care s-a creat o diferenta uriasa intre cei saraci si bogati si a aparut un numar mare de probleme sociale cum sunt salariul minim, salariul exagerat de mare al executivilor si taxele impovaratoare.
Revista Forbes a mentionat ca in SUA au fost cel putin 400 de miliardari in 2006. Firma de cercetari TNS a concluzionat ca in SUA exista circa 8,9 milioane de familii care au o avere estimata la cel putin un milion de dolari.
Acest lucru a condus la aparitia unei piete puternice pentru masinile de lux cum sunt Maserati si Porsche si de asemenea a dus la vanzari puternice de iahturi.
In acelasi timp, unii cercetatori au constatat o puternica diferenta intre bogati si saraci, aceasta fiind o dezbatere foarte aprinsa.
Steven Lagerfeld, editor la Wilson Quartely de la Woodrow Wilson International Center for Scholars, a scris ca americanii "imbratiseaza entuziasti afacerile si oamenii bogati reprezinta o schimbare surprinzatoare in atitudinea publicului".
"In 1960 si 1970, afacerile erau total nepopulare si corporatiilor le era greu sa imbratiseze refuzul si materialismul societatii americane", a spus el.
Lagerfeld a afirmat ca agitatia economica din anii '70 l-au determinat pe presedintele Ronald Regan sa adopte reducerea taxelor.
Dar a afirmat ca exista semne care sustin ca "inflacararea publicului pentru noua era a bogatilor stagneaza".
Unele date indica o diferenta foarte mare intre bogati inregistrata in ultimele decenii.
Emmanuel Saez, economist francez al University of California din Berkeley, a concluzionat ca 1% din topul familiilor bogate au inregistrat o crestere a ponderii in totalul venitului national de la 8% in 1980 la 16% in 2004, cea mai mare valoare de dupa Primul Razboi Mondial.
Dar Alan Reynolds de la Institutul Cato a afirmat ca cercetarea are puncte slabe si ca veniturile din 1970 pot fi calculate in functie de regulile de impozitare si de rapoartele impozitelor.
Gary Burtless, economist la Brookings Institution, a spus ca datele referitoare la cresterea inegala a impozitelor din 1980 pot fi regasite in datele despre impozite, rapoartele recensamintelor si din multe alte surse.
Dar, a afirmat el, noua clasa a celor mai bogati oameni rezulta din crearea bunastarii care este in multe cazuri benefica pentru economie in ansamblu.
"Cred ca este un lucru bun ca Bill Gates a muncit din greu" pentru a crea si a extinde Microsoft, a afirmat Burtless.
Sistemul de impozitare din SUA "a incurajat oamenii sa depuna mult efort si energie pentru a face mai multi bani. Asta i-a impulsionat pe multi oameni cu talent si cu capacitatea de a produce bunastare muncind mai mult".
Un aspect pozitiv al boom-ului bunasarii a fost sporirea filantropiei.
In afara de programele in valoare de miliarde de dolari lansate de Bill Gates si Warren Buffett, cel putin doisprezece grupuri au promis 100 de milioane de dolari sau mai mult in 2006, conform lui Leslie Lenkowsky de la Center on Philanthropy de la Indiana University.
"Aproximativ doua treimi din totalul actelor caritabile care vin in prezent provin de la cele mai bogate 3% dintre familiile din America", a afirmat Lenkowsky.
Totusi, multi americani sunt nelinistiti in ceea ce priveste cresterea clasei celor bogati.
Directorii executivi ai corporatiilor din SUA au fost platiti in medie cu de 262 de ori salariul mediu al unui muncitor anul trecut, un dezechilibru foarte mare, conform Economic Policy Institute.
Reprezentantul Barney Frank a afirmat ca parte din agenda Partidului Democrat va include propuneri legislative care preved cresterea salariului mediu si constrangeri aplicate salariului directorilor executivi, cerandu-le actionarilor sa aprobe compensatii mai mari.
Frank a afirmat ca filosofia "cresterea apei ridica toate barcile" ar putea sa nu fie cea mai buna analogie.
"Cresterea apei este o foarte buna idee daca ai barca", a afirmat Frank. "Dar daca esti prea sarac pentru a-ti permite o barca si daca stai in varful picioarelor in apa, cresterea apei iti va ajunge pana la nas."
"Aspectul cel mai ingrijorator este implicarea guvernului si distribuirea puterii politice", a afirmat Burtless. Daca cei bogati vor exercita prea mult control asupra puterii, el a mai afirmat ca "guvernul insusi isi va pierde o parte din legitimitate".
Lagerfeld a afirmat ca perioada este reminiscenta cu cea de acum un secol, cand o miscare populara a ajutat la impunerea primelor impozite in SUA, a primelor reglementari ale burselor si alte reforme ca raspuns la o concentrare nemaiintalnita a persoanelor bogate in noua "era de aur" a industrialismului.
Totusi, Lagerfeld a afirmat ca nu se asteapta la o revenire la o "filosofie de udare a celor bogati" ca politica publica.
"Oamenii sunt foarte dornici sa ucida gasca cu oua de aur."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO