Business Internaţional

Creşterea francului elveţian ameninţă economia Elveţiei. Banca Centrală anunţă noi măsuri de stopare a cursului

Creşterea francul elveţian ameninţă economia Elveţiei. Banca Centrală anunţă noi măsuri de stopare a cursului

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

10.08.2011, 12:06 3290
Banca Naţională a Elveţiei a anunţat miercuri noi măsuri decombatere a aprecierii francului, printre care se numără creşterealichidităţii pe piaţa monetară şi efectuarea unor tranzacţiivalutare swap, transmite Reuters.


"Supraevaluarea masivă a francului elveţian ameninţă dezvoltareaeconomiei în Elveţia şi a crescut puternic riscurile privindstabilitatea preţurilor", se arată într-un comunicat alinstituţiei.


Banca centrală a arătat că va urmări atent evoluţiile de pe piaţavalutară şi, dacă va fi necesar, va lua noi măsuri de combatere aaprecierii francului.


Banca Naţională a Elveţiei a surprins pieţele cu o săptămână înurmă, când a redus dobânzile în banda 0-0,25%, respectiv "cât maiaproape de zero", şi a anunţat că va creşte semnificativ volumul defranci din piaţa monetară.


Măsurile de lichiditate anunţate miercuri de bancă au fost folositeultima dată în 2008.


Francul a urcat la maxime istorice faţă de euro şi dolar,reflectând temerile investitorilor privind criza datoriilor de statdin zona euro şi situaţia economică din SUA. Trendul a fostaccentuat în ultimele zile de reducerea ratingului SUA de cătreStandard & Poor's pentru prima dată, de la AAA laAA+.
Aprecierea puternică a francului afectează sever creştereaeconomică a Elveţiei şi exporturile, care generează circa jumătatedin Produsul Intern Brut al ţării.
Cursul francului a atins niveluri record şi pe piaţaromânească, depăşind marţi pragul de 4 lei pentru prima dată.Înaintea declanşării crizei financiare, din septembrie 2008,francul se tranzacţiona pe piaţa românească în jurul a 2,2lei/unitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO