Business Internaţional

Creşterea economiei SUA a încetinit puternic în trimestrul al patrulea, la numai 0,7%

Creşterea economiei SUA a încetinit puternic în...

Autor: Marius Oncu

29.01.2016, 15:56 222

De asemenea, preţul mic al petrolului a temperat investiţiile companiilor energetice, în timp ce temperaturile neobişnuit de ridicate pentru perioada respectivă au redus cheltuielile cu utilităţile.

Per ansamblul anului, creşterea PIB s-a situat la 2,4%, ritm similar cu cel din 2014 şi în linie cu aşteptările analiştilor. În trimestrul al treilea, SUA au consemnat un avans anualizat de 2%.

Unele elemente cu impact negativ, precum stocurile şi vremea, sunt temporare, iar analiştii anticipează o revenire a economiei în primele trei luni ale acestui an. Excluzând stocurile şi schimburile comerciale, economia a avansat cu 1,6%.

Rezerva Federală a SUA a admis, miercuri, că avansul economic a încetinit spre finele anului, dar a notat şi că pe piaţa muncii condiţiile au continuat să se îmbunătăţească. Fed, banca centrală a SUA, a crescut dobânzile în decembrie pentru prima dată începând din iunie 2006.

Fed nu a exclus în comentariile recente o nouă majorare în luna martie, însă volatilitatea pieţelor financiare ar putea conduce la amânarea acesteia până în iunie, notează Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO