Business Internaţional

Cresterea dolarului readuce turistii din State in Europa

21.12.2005, 18:57 15

Vacantele petrecute in Europa devin mai ieftine pentru americani comparativ cu ultimii ani.

In contextul in care dolarul a crescut cu 14,6% fata de euro si cu 12,1% fata de lira sterlina in ultimele 12 luni, turistii americani fac in numar mare rezervari pentru a-si petrece concediile in Europa anul viitor, arata Wall Street Journal.

Cresterea dolarului implica o scadere a preturilor la toate produsele, de la camerele de hotel din Franta pana la vinul italian, pentru turistii americani. Pretul biletelor la avion scade si el pe fondul unui nu-mar mai mare de zboruri transatlantice si al scaderii costurilor legate de carburanti. Drept rezultat, agentiile de turism intrevad o crestere dramatica a rezervarilor catre Marea Britanie si continent. AAA Travel, o agentie americana, spune ca volumul rezervarilor catre Europa a crescut cu 116% in ultimul an. Rezervarile in Italia au crescut cu 236%, in Anglia cu 79% si in Spania cu 170%.

Dolarul a atins cel mai inalt nivel in raport cu moneda euro pe 16 noiembrie, situandu-se la 1,16. Lira sterlina se situeaza la aproximativ 1,75 dolari, in scadere de la 1,96 dolari pe 16 decembrie 2004.

Aceasta situatie survine dupa o indelungata perioada in care Europa reprezenta o destinatie din ce in ce mai scumpa pentru americani, moneda euro avansand de la 90 de centi, nivel inregistrat in momentul in care a intrat in circulatie, pe 1 ianuarie 2002, pana la 1,37 dolari pe 30 decembrie, 2004.

In cazul in care ratele de schimb vor ramane neschimbate, o vacanta pe continent ce ar fi costat un turist american 3.750 dolari vara trecuta va costa in aceasta vara 3.500 dolari.

Este o cifra buna avand in vedere avansul rapid al preturilor in alte locuri.

Cei care-si petrec concediile in Caraibe, de exemplu, ce platesc in dolari sau monede fixate de dolar, sunt intampinati cu o crestere de pana la 30% a preturilor in cadrul statiunilor individuale in aceasta iarna.

In Statele Unite, se estimeaza o crestere cu 5,9% a ratelor medii la camere in primul trimestru al anului 2006, conform Hospitality and Leisure Practice din cadrul PricewaterhouseCoopers.

Acum, costurile legate de hotelurile europene sunt considerabil mai mici comparativ cu nivelurile cu care se obisnuisera turistii americani in ultimii ani.

La Hotel Crillon din Paris, de exemplu, unde ratele au crescut cu 10 euro in acest an, turistii au platit 856 dolari la sfarsitul verii trecute, insa vor beneficia de reduceri cu aproximativ 43 de dolari in prezent. La Chewton Glen din New Milton, Anglia, rata per camera incepe de la 290 de lire sterline in acest an, comparativ cu 280 lire sterline anul trecut, insa pretul in 2006 va fi cu 10 dolari mai mic. Hotel de Russie din Roma va fi cu aproximativ 20 de dolari mai ieftin in aceasta vara.

Specialistii din sectorul monetar anticipeaza ca dolarul va ramane la fel de puternic, unii intrevazand chiar o crestere. Cu siguranta, investitorii

s-au mai inselat cu privire la evolutia dolarului, iar turistii trebuie sa tina seama de acest lucru atunci cand decid daca sa astepte ca dolarul sa fi crescut mai mult pana in momentul in care se hotarasc sa-si plateasca facturile.

Desi volumul rezervarilor facute de americani a crescut, multe hoteluri ce au oferit o rata fixa de schimb de 1:1 pentru a-i atrage pe americani anul trecut intentioneaza sa mentina aceste promotii.

Cativa membri ai Small Luxury Hotels of the World isi vor mentine ratele de schimb garantate care, in cazul Hotel Vernet din Paris sunt chiar mai favorabile decat promotiile vandute in euro. Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc. isi prelungeste rata de schimb de 1:1 pentru Luxury Collection din Italia pana in luna martie.

Leading Hotels of the World, o companie de marketing din domeniul hotelurilor de lux, percepe oaspetilor rata de schimb practicata in momentul in care a fost facuta rezervarea. La Park Hotel Kenmare din Irlanda, unde rezervarile facute de americani pentru anul viitor au crescut cu 12%, proprietarul Francis Brennan le permite oaspetilor sa plateasca in momentul in care fac rezervarea daca acestia se tem ca dolarul ar putea scadea pana in momentul in care pleaca in vacanta.

Si alte componente ale vacantelor petrecute in Europa devin mai ieftine. Companiile aeriene, de exemplu, renunta la rutele interne nerentabile si introduc rute internationale mai profitabile. De asemenea, pretul biletelor scade.

Agentiile de turism se tem ca cei care obisnuiesc sa nu-si faca planuri pentru vacanta de vara inainte de sarbatori nu vor mai avea noroc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO