Business Internaţional

Cresterea costurilor de creditare nu va afecta economia UE

06.08.2007, 19:43 20

Economia europeana va continua, probabil, sa creasca intr-un ritm relativ rapid, in pofida riscurilor privind incheierea perioadei de avans rapid al creditului si inasprirea conditiilor pentru finantarea acordata companiilor.
Consumul, investitiile si productia nu vor fi afectate semnificativ de cresterea potentiala a costurilor de creditare prin majorarea dobanzilor la euro, determinata de ingrijorarea existenta pe piata de profil, anticipeaza majoritatea economistilor.
"Suntem de acord cu viziunea optimista a Bancii Centrale Europene (BCE) privind evolutiile economice fundamentale si nu credem ca piata creditului poate afecta incetinirea cresterii economice", a aratat banca americana de investitii Goldman Sachs.
Banca germana IKB a raportat saptamana trecuta primele probleme determinate, la nivelul unei institutii financiare europene, de expunerea fata de criza pietei americane a creditelor ipotecare cu grad sporit de risc. Institutiile de credit germane au constituit un fond de 3,5 mld. euro, pentru a acoperi pierderile potentiale ale IKB.
Pe de alta parte, atat Fondul Monetar International, cat si presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, au transmis pietelor un mesaj optimist. Trichet a semnalat o noua majorare a dobanzilor din zona euro pentru luna septembrie, in vreme ce FMI a revizuit in crestere prognoza privind avansul economiei in zona euro si la nivel global.
FMI anticipeaza o crestere de 5,2% a Produsului Intern Brut (PIB) la nivel mondial, in 2007 si 2008, comparativ cu un avans de 4,9% prognozat inainte.
Relansarea economica raportata de zona euro in 2006 si in acest an este determinata, in principal, de investitiile in sectorul privat, in pofida faptului ca aceste fonduri reprezinta doar 25% din volumul cheltuielilor de consum.
Cailloux anticipeaza ca ar fi nevoie de o scadere de 10% a cotatiilor actiunilor companiilor inainte ca firmele sa amane aplicarea planurilor de investitii sau realizarea de angajari.
"Optimismul consumatorilor raspunde si mai greu la astfel de evolutii", a precizat analistul.
In acelasi timp, agentia de evaluarea financiara Moody's a aratat ca amenintarea reprezentata de criza pietei americane a creditelor ipotecare riscante nu va pune probleme marilor banci europene, dar si-a exprimat ingrijorarea referitoare la situatia institutiilor de credit de dimensiuni mici.
"Jucatorii mai mici, cu expunere semnificativa fata de piata creditelor ipotecare riscante din SUA, direct sau indirect, ar putea observa ca lichiditatea, managementul riscurilor sau resursele financiare detinute nu sunt adecvate", a mai aratat agentia de rating.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO