Business Internaţional

Creşterea activităţii economice din China maschează o revenire neuniformă

Creşterea activităţii economice din China maschează o...

Autor: Bogdan Cojocaru

16.03.2021, 00:00 71

Activitatea economică a Chinei a crescut în primele două luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020, însă cifrele arată o redresare inegală, cu o producţie industrială puternică alimentată de exporturi, dar cu cheltuieli de consum slabe, scrie Bloomberg.

Datele oficiale indică creşteri fără precedent de peste 30% pentru indicatori cheie, datorate în mare parte distorsiunilor create de faptul că anul trecut fabrici şi magazine au fost închise. Creşterea producţiei industriale de 35,1% a depăşit aşteptările economiştilor, reflectând o vacanţă mai scurtă de Anul Nou Lunar în condiţiile în care guvernul a încurajat muncitorii să rămână în fabrici în loc să se întoarcă în oraşele lor natale.

Combinate cu date puternice de export pentru ianuarie şi februarie, statisticile arată că China a continuat în mare măsură modelul stabilit anul trecut al unei redresări bazate pe creşterea producţiei industriale pentru export şi investiţii în sectoare precum imobiliare, amânând eforturile Beijingului de a orienta economia spre cererea consumatorilor interni. Vânzările cu amănuntul au crescut cu 33,8% în această perioadă. Pe o bază medie pe doi ani, care corectează scăderea uriaşă observată anul trecut cauzată de carantine, creşterea vânzărilor cu amănuntul a fost de 3,2%, un contrast puternic cu un avans de 8,1% al producţiei industriale în aceeaşi perioadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO