Business Internaţional

Crestere lenta a sectorului de servicii din Europa

05.10.2006, 18:24 20

Ritmul de crestere al unor sectoare europene de servicii cum ar fi telecomunicatiile a devenit mai lent decat se anticipase in septembrie, pe fondul asteptarilor legate de o incetinire a cresterii economice, relateaza Bloomberg.
Royal Bank of Scotland a anuntat ca un indice bazat pe un studiu al NTC Economics in randul directorilor de achizitii a scazut pana la 56,7 puncte, de la 57,4 puncte in august. Economistii se asteptau ca indicele sa scada pana la un nivel de 57 de puncte.
In contextul cresterii ratelor la dobanda, al unei viitoare majorari de taxe in Germania si al incetinirii ritmului de crestere economica in SUA, Fondul Monetar International anticipeaza o incetinire pana la 2% a cresterii economice in zona euro anul viitor, de la 2,4% in 2006. Rata somajului in tarile care au adoptat moneda euro a crescut in luna august pentru prima data in aproape trei ani, se arata intr-un raport.
"Cresterea va fi mai moderata anul viitor", a declarat Nick Matthews, economist in cadrul Barclays Capital din Londra.
Deutsche Telekom, France Telecom si Swisscom si-au redus previziunile privitoare la castiguri sau vanzari in trimestrul trecut pe fondul cererii slabe de servicii de telefonie fixa.
Banca Centrala Europeana este asteptata sa majoreze costurile legate de contractarea de imprumuturi pentru a cincea oara de la inceputul lunii decembrie pentru a curba inflatia. Majoritatea economistilor estimeaza ca BCE isi va majora rata de referinta pana la 3,25%, de la 3% si pana la 3,5% in decembrie. Investitorii se asteapta ca banca sa mentina rata la 3,5% anul viitor.
Moneda euro a scazut cu 0,2%, pana la 1,2709 dolari, iar indicele Dow Jones Stoxx 600 a crescut cu 0,3%, pana la 341,42 puncte.
Incetinirea ritmului de crestere in SUA, cea mai mare economie a lumii si destinatia unei cincimi din exporturile europene, afecteaza cererea in cazul unor companii europene.
Volkswagen si PSA Peugeot Citroen, cei mai mari doi producatori europeni de automobile, elimina mii de locuri de munca pentru a reduce costurile. Compania franceza Peugeot intentioneaza sa elimine 10.000 de locuri de munca in acest an, in timp ce compania germana Volkswagen deruleaza ultima parte a unui program de eliminare a unui numar de 20.000 de locuri de munca.
Productia globala va inregistra probabil o scadere pana la 4,9 procente in anul 2007, de la 5,1% in 2006, a anuntat Fondul Monetar International pe 14 septembrie. In Statele Unite, ritmul de crestere economica ar putea incetini pana la 2,9% de la 3,4% in acest an, estimeaza Fondul.
Producatorii europeni majoreaza preturile in incercarea de a-si consolida marjele de profit. In aceste conditii, Banca Centrala Europeana spune ca inflatia va depasi probabil limita de 2 procente pentru al optulea an in 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO