Business Internaţional

Creşte cererea pentru vaccinurile dezvoltate în Rusia şi China. Vânzările reprezintă o reuşită pentru Moscova şi Beijing în ciuda temerilor legate de nivelul de siguranţă şi eficienţă

Creşte cererea pentru vaccinurile dezvoltate în Rusia...

Autor: Eduard Ivanovici

18.01.2021, 13:45 302

Vaccinurile anti-COVID-19 din Rusia şi China au înregistrat o creştere semnificativă a cererii pe plan internaţional în ciuda temerilor cu privire la nivelul de siguranţă şi eficienţă al dozelor, scrie Financial Times.

Institutul Gamaleya din Moscova a declarat că va distribui vaccinul Sputnik V către Algeria, Argentina, Arabia Saudită şi Brazilia, în timp ce principalii producători din China, Sinopharm şi Sinovac Biotech, au încheiat acorduri cu peste zece ţări, incluzând aici Emiratele Arabe Unite, Egipt, Filipine, Indonezia şi Ungaria. Vânzările reprezintă astfel o reuşită semnificativă din punct de vedere politic şi comercial pentru Moscova şi Beijing.

„Coronavirusul are potenţialul de a schimba radical felul în care înţelegem vaccinurile chineze. Am putea vedea pentru prima dată un vaccin esenţial din China pe scena globală”, spune Jennifer Huang Bouey, expert în cadrul think-tank-ului RAND.

Totuşi, Institutul Gamaleya şi Sinopharm nu au publicat un set complet al rezultatelor obţinute de-a lungul testelor clinice, fapt ce a determinat majoritatea oamenilor de ştiinţă să îşi exprime dubiile în ceea ce priveşte eficienţa şi siguranţa vaccinurilor. Mişcarea a fost replicată şi de Sinovac Biotech.

„Sunt extrem de încrezătoare în ceea ce priveşte datele oferte de vaccinurile mRNA, create de Moderna şi Pfizer/BioNTech. Întrucât nu vedem aceleaşi date la vaccinurile chinezeşti, este extrem de greu să ajungem la acelaşi nivel de încredere”, a declarat Fiona Smaill, anatomopatolog al Universităţii McMaster din Ontario.

Principalele vaccinuri din China şi Rusia au obţinut rezultate promiţătoare în prima etapă a testelor clinice, fiind susţinute de reviste medicale de top, precum The Lancet. În ambele cazuri, testele din etapa a treia au fost organizate în moduri ce par să întâlnească standardele internaţionale de producţie, spun experţii citaţi de FT.

„Aprobarea fără publicarea prealabilă a datelor din etapa a treia a devenit un trend. Concluzia este că, atunci când vorbim despre distribuirea unui vaccin, vrem să aruncăm mai întâi o privire asupra datelor”, spune Raina MacIntyre, specialist în boli infecţioase al Universităţii New South Wales din Sydney.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO