Business Internaţional

Creierul celei mai mari escrocherii din istorie acuză: Băncile ştiau ce fac eu

Bernard Madoff a primit una dintre cele mai lungi pedepse cu închisoarea din SUA, de 150 de ani

Bernard Madoff a primit una dintre cele mai lungi pedepse cu închisoarea din SUA, de 150 de ani

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

16.02.2011, 23:50 243

Unele bănci şi fonduri de hedging au fost oarecum "complice" lacea mai mare schemă Ponzi din istoria Statelor Unite, a declaratBernard Madoff în primul interviu acordat de când a intrat înînchisoare, în decembrie 2008, scrie The New York Times. Madoffispăşeşte o sentinţă de 150 de ani de închisoare, fiind acuzat că aînşelat investitorii cu circa 65 de miliarde de dolari.

El a vorbit despre relaţiile sale cu diverse bănci şi fonduri dehedging, cărora nu le-a precizat numele, remarcând "ignoranţavoită" a acestora şi faptul că reprezentanţii lor nu au cercetatdiscrepanţele dintre rapoartele sale şi alte informaţii pe care leaveau la dispoziţie.

"Nu aveau cum să nu ştie. Însă atitudinea a fost de genul «dacăfaci ceva ilegal, nu vrem să ştim»", a declarat Madoff.

Deşi şi-a recunoscut vina şi a declarat că nimic nu poate scuzadelictele sale, Madoff şi-a concentrat comentariile asupra marilorinvestitori şi a instituţiilor gigantice cu care a lucrat şi nu peproblemele financiare provocate miilor de investitori maimodeşti.

Madoff nu a spus că anumite bănci sau fonduri erau la curent sauau fost complice în cadrul schemei sale Ponzi, ce a durat cel puţin16 ani, ci a vorbit mai degrabă de lipsa unor verificări normale.El a declarat de asemenea că îl ajută cu informaţii pe Irving H.Picard, desemnat de instanţă să încerce să recupereze miliardele dedolari pierdute în numele clienţilor înşelaţi.

Până acum, niciuna dintre băncile şi fondurile de hedgingimportante care au avut relaţii cu Madoff nu a fost acuzată deprocurorii federali de a fi participat cu bună ştiinţă la schemaPonzi. Toate entităţile financiare împotriva cărora victimele luiMadoff şi Picard au iniţiat procese au negat faptul că ar ficonştiente de fraudă.

Într-un interviu anterior, Madoff a spus că a fost surprins defaptul că nu a fost descoperit mai devreme. "Au fost câteva dăţicând m-am întalnit cu membri ai SEC (organismul de supraveghere apieţei de capital din SUA - n. red.) şi mi-am zis: «Gata, m-auprins»", spunea Madoff în vara lui 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO