Business Internaţional

Creditele nu se scumpesc încă: Banca Centrală Europeană amână majorarea dobânzii cheie şi oferă noi împrumuturi băncilor

Creditele nu se scumpesc încă: Banca Centrală...

Autor: Alina Botezatu , Mediafax

07.03.2019, 15:33 220

Banca Centrală Europeană (BCE) a prelungit calendarul primei majorări a dobânzii cheie post-criză pentru anul viitor, cel mai devreme, şi a decis să le ofere băncilor noi runde de finanţare multianuale, a anunţat după şedinţa de politică monetară de joi, transmite site-ul agenţiei de presă Reuters.

Cu un război comercial la nivel mondial şi cu incertitudinea Brexitului care deja îşi face simţită prezenţa, creşterea zonei euro, care cuprinde 19 membri, s-a răcit rapid, creând temeri că întinirea ar putea deveni recesiune dacă băncile încep să reducă oferta de noi împrumuturi.

Drept răspuns, BCE a afirmat că ratele dobânzilor vor rămâne la cel mai scăzut nivel minim, cel puţin până la sfârşitul acestui an. „Consiliul Guvernatorilor se aşteaptă acum ca ratele dobânzilor cheie ale BCE să rămână la nivelul actual, cel puţin până la sfârşitul lui 2019 şi în orice caz pe cât va fi necesar”, menţionează BCE, într-o declaraţie de presă.

În plus, aBCE lansat o nouă operaţiune de refinanţare pe termen lung, menită parţial să ajute băncile să rostogolească împrumuturile BCE existente, care au o valoare de peste 720 de miliarde de euro, şi să evite o reducere a creditului ceea ce ar putea exacerba încetinirea economică actuală.

„Se va lansa o nouă serie de operaţiuni trimestriale de refinanţare pe termen lung (TLTRO-III), începând cu septembrie 2019 şi terminând în martie 2021, fiecare având o scadenţă de doi ani", a afirmat BCE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO