Business Internaţional

Credit Suisse va transfera Statelor Unite date despre 130 de clienţi americani suspectaţi de evaziune fiscală

Autor: Marius Oncu

13.11.2011, 14:21 84

Banca elveţiană Credit Suisse va transfera SUA date despre 130 de clienţi americani cu conturi secrete în Elveţia, parte a unei investigaţii a autorităţilor din Statele Unite privind evaziunea fiscală, potrivit cotidianului SonntagsZeitung, citat de Reuters.

Credit Suisse a anunţat în această săptămână că va respecta o cerere a guvernului elveţian de a furniza informaţii despre conturi, după ce Statele Unite au cerut sprijin pentru a identifica americani suspectaţi de evaziune fiscală.

Potrivit unor surse citate de SonntagsZeitung, cererea vizează 130 de posesori de conturi la Credit Suisse. Reprezentanţii băncii elveţiene au a refuzat să comenteze informaţiile.

La începutul lunii noiembrie, Credit Suisse a anunţat un provizion de 295 milioane de franci elveţieni legat de ancheta SUA şi a avertizat că un eventual acord de rezolvare amiabilă a litigiului ar putea costa chiar mai mult.

Autorităţile SUA, care suspectează zeci de mii de americani bogaţi că ar avea conturi secrete în Elveţia, pe care le folosesc pentru a evita plata de taxe, investighează 11 bănci elveţiene, între care şi Credit Suisse.

Guvernul Elveţiei negociază de mai multe luni cu autorităţile americane o înţelegere pentru încheierea investigaţiei în schimbul unor amenzi şi a transferului de date despre clienţi suspectaţi de evaziune fiscală.

Elveţia a reuşit să încheie un acord cu SUA în 2009 pentru grupul bancar UBS, prin care UBS a plătit o amendă de 780 milioane de dolari şi a evitat formularea de acuzaţii de către autorităţile de la Washington. UBS a cedat şi date despre 4.450 de clienţi.

Secretul bancar a ajutat Elveţia să devină cel mai mare paradis fiscal din lume, cu active de 2.000 de miliarde de dolari, însă în ultimii ani a crescut presiunea din partea altor state care, afectate de criză, încearcă să obţină resurse financiare suplimentare din reducerea evaziunii fiscale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO