Business Internaţional

Credit Agricole, bancă prezentă şi în România, a anunţat un profit net de 696 mil. euro în T2

Credit Agricole, bancă prezentă şi în România, a...

Autor: Vlad Popescu

06.08.2013, 10:16 569

Media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg indica un câştig de 481,6 milioane euro.

Credit Agricole a revenit pe profit după ce a vândut, anul trecut, banca elenă Emporiki, care a provocat în trimestrul al doilea din 2012 pierderi de 370 milioane euro.

Banca franceză şi-a vândut de asemenea diviziile de brokeraj şi a luat măsuri pentru creşterea profitului la banca de investiţii şi servicii destinate companiilor.

Rezultatele reflectă "o situaţie satisfăcătoare" pentru Credit Agricole, însă mediul economic este în continuare fragil, a declarat directorul general al băncii, Jean-Paul Chifflet, care a reiterat că grupul va înregistra un profit semnificativ în acest an.

Credit Agricole a publicat din greşeală rezultatele pe site cu câteva ore înainte de termenul programat, din cauza unei erori tehnice, însă efectul a fost nesemnificativ deoarece documentele au apărut după închiderea şedinţei de tranzacţionare pe bursa de la Paris.

Acţiunile Credit Agricole au crescut cu 29% în acest an, banca având o valoare de piaţă de 19,6 miliarde euro. Principalii concurenţi din Franţa, BNP Paribas şi Societe Generale, au înregistrat pe bursă creşteri de 16%, respectiv 21%.

Cele trei mari bănci franceze au raportat pentru trimestrul al doilea un profit net total de aproximativ 3,4 miliarde euro, cel mai bun rezultat de la restructurarea datoriei de stat a Greciei, care a avut loc la începutul anului 2012.

Băncile franceze implementează măsuri de reducere a costurilor, pe fondul condiţiilor economice dificile, care au afectat creditarea. Credit Agricole a anunţat în februarie că anticipează reducerea cheltuielilor cu 650 milioane euro până în 2016, prin măsuri pe partea de IT, administratea proprietăţilor imobiliare şi aprovizionare.

Administraţia preşedintelui Francois Hollande exercită presiuni asupra băncilor pentru a le determina să majoreze creditarea şi să contribuie astfel la ieşirea Franţei din recesiune.

Provizioanele constituite de Credit Agricole în trimestrul al doilea au scăzut cu 14% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut, la 680 milioane euro.

Credit Agricole este prezentă şi în România, prin Credit Agricole Bank România, fosta Emporiki Bank România, preluată anul trecut.

Credit Agricole Bank România a anunţat în aprilie că a înregistrat anul trecut o pierdere de 6 milioane euro, similară cu cea din 2011, în condiţiile deteriorării mediului economic, cererii scăzute de pe piaţa de creditare, creşterii şomajului şi a instabilităţii cursului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO