Business Internaţional

Credibilitatea euro este afectata de fisurile din Europa

07.04.2010, 23:06 12

Statutul euro de moneda de rezerva valutara la nivel mondial arputea fi pus in pericol din cauza slabiciunilor in structurafiscala a zonei euro, pe care criza din Grecia le-a expus, scrieagentia de presa Thomson Reuters.

Pentru bancile centrale din intreaga lume care cautau odestinatie pentru rezervele lor - care acum au atins un nivelrecord de 8.000 mld. dolari - euro devenise din ce in ce maiatragator, si totodata o alternativa la dolar, la doar 11 ani de lalansare.

La sfarsitul anului trecut, pe fondul temerilor legate dedatoria in crestere a Statelor Unite, dolarul parea a fi pe calesa-si piarda suprematia, iar euro era considerat urmasul dedrept.

Aceasta poveste a luat insa o alta turnura la inceputul acestuian, cand temerile legate de datoriile statelor din zona euro auridicat intrebari privind coeziunea pe termen lung a blocului.

Incercarile guvernului de la Atena de a finanta deficitulbugetar record, care in 2009 s-a situat la 12,7% din PIB, nu auavut efectul scontat, de aceea situatia a atins un punct culminantin luna martie, cand statele din zona euro in frunte cu Germania aucreionat un plan de ajutorare a statului de la Marea Mediterana,care implica si interventia Fondului Monetar International.Promisiunea de solidaritate a statelor din zona euro si masurile deausteritate adoptate de Grecia nu au reusit insa sa eliminetemerile privind modul in care statul elen isi va finantadatoriile.

Statul continua sa plateasca o dobanda dubla comparativ cuGermania pentru obligatiunile la zece ani, in crestere cu 50%comparativ cu dobanda de acum sase luni.

Cei care fac speculatii pe pietele valutare inca vand euro short- vanzarea short sau short selling reprezinta vanzarea de activecare au fost imprumutate de la o terta parte, de regula un broker,cu intentia de a cumpara ulterior active identice la un pret maibun, pentru a le returna celui de la care le-a imprumutat - incantitati foarte mari, potrivit Commodities Futures TradingComission din Statele Unite.

Faptul ca Germania a invocat o institutie internationala precumFMI, desi Banca Centrala Europeana s-a aratat impotriva, ar fiputut avea ca motivatie faptul ca cea mai mare economie europeanaincearca sa tina departe de ochii lumii problemele interne alestatului, aducand in prim-plan situatia Greciei si fiind de acordsa ii intinda o mana de ajutor.

Rezultatul a fost insa acela de a fi subminat solidaritateacelor 16 state din zona euro - solidaritate care a reprezentat opreconditie esentiala la lansarea monedei euro.

Grecia "scufunda" euro

Moneda europeana s-a depreciat puternic in raport cu dolarul silira sterlina dupa ce o serie de rapoarte au indicat faptul caGrecia a incercat sa isi renegocieze termenii planului de salvarecreionat de statele din zona euro, scrie BBC News. Euro a pierdutmai mult de un cent, respectiv 1%, in raport cu dolarul, cursul deschimb stabilindu-se la 1,3376 dolari pentru o moneda europeana. Inraport cu lira sterlina moneda europeana a pierdut jumatate depenny, raportul de schimb ajungand la 87,820 penny pentru un euro.Prima de risc acordata de Grecia pentru obligatiunile emise de stata crescut puternic. Grecia s-a mobilizat rapid si a negatrapoartele potrivit carora a incercat sa modifice termenii planuluisalvator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO