Business Internaţional

Creatorul Nokia incearca acum sa revitalizeze Shell

24.07.2007, 18:53 21

Jorma Jaakko Ollila, fostul director executiv al Nokia, apreciat ca fiind unul dintre cei mai creativi oameni de afaceri din Europa, va contribui la relansarea Royal Dutch Shell, a doua companie petroliera privata ca marime din lume dupa Exxon Mobil, scrie The Wall Street Journal.
El va lucra impreuna cu Jeroen van der Veer, directorul Shell, pentru a "prioritiza retehnologizarea companiei."
"In urmatorii zece ani, tehnologia de varf isi va pune amprenta asupra industriei", declara Ollila. Venirea sa in companie are loc intr-un moment important, cand companiile din Vest exploateaza la maximum cresterea pretului la petrol.
Competitia cu companiile detinute de stat, ce au acces prioritar la rezervele nationale, ingreuneaza explorarea de noi zacaminte, iar costurile de productie incep sa creasca. Companiile private precum Shell cad victima nationalizarii resurselor. Anul trecut, compania a fost obligata sa cedeze controlul asupra unui vast proiect energetic aflat in estul Rusiei unei companii de gaz controlate de Kremlin.
Aflate sub presiune constanta, companiile din vest se bazeaza pe tehnologia de varf pentru a ramane in copetitie cu companiile de stat. In cazul companiei Shell asta inseamna extragerea petrolului din nisip sau transformarea gazului natural in combustibil diesel.
"Tehnologia este atuul nostru. Reusim sa facem fata cu succes complexitatii proiectelor de mare anvergura", afirma Ollila. Finlandezul a petrecut ultimul an vizitand proiectele energetice ale companiei, din Nigeria pana in Sahalin. Acum planuieste intalniri cu actionarii pentru a prezenta strategia de dezvoltare a companiei.
Chiar daca nu se afla la conducerea companiei, el are grija ca problemele legate de mediu si de siguranta sa primeasca atentia cuvenita, un factor de importanta maxima, mai ales dupa explozia de acum doi ani de la o rafinarie BP din Texas.
Alta responsabilitate a lui Ollila este asigurarea unui numar suficient de ingineri pentru planurile de dezvoltare tehnologica ale companiei.
Prezenta sa in companie se face simtita deja. "Se observa o abordare mai ecologica a problemelor", declara Neil McMahon, analist la Sanford Bernstein.
Nu toata lumea insa vede importanta acestei abordari. "Rezerve, diminuarea costurilor si cresterea productiei. Va reusi el sa rezolve aceste probleme?", se intreaba James Neale, analist la Citigroup.
Alegerea in functia de director a energicului Ollila i-a surprins pe multi. Alegerea a fost motivata de un scandal recent in care compania a admis ca a supraapreciat rezervele energetice, un etalon pentru cantitatile de gaz si petrol pe care urmeaza sa le produca. Scandalul s-a finalizat cu demiterea a doi directori, restructurarea sistemului de management al companiei, precum si o serie de controale si amenzi.
Ollila s-a afirmat in 1992, cand a restructurat compania Nokia. Aceasta a devenit cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, cu o cota de piata de peste 30% la nivel mondial. Nokia si-a pastrat avantajul competitiv investind peste 2,9 mld. euro pe in cercetare si a devenit unul dintre pionierii tehnologiei de varf in telecomunicatii fara sa neglijeze insa nevoile de telefoane ieftine ale pietelor emergente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO