Business Internaţional

Craciunul impulsioneaza piata creditului pe card

12.11.2002, 00:00 11

Pe masura ce se apropie sarbatorile de iarna, consumatorii cehi sunt din ce in ce mai tentati sa apeleze la cardurile de credit, pana acum putin utilizate. Bancile au lansat campanii publicitare costisitoare, anticipand ca piata cardurilor de credit va avea o crestere enorma, relateaza Prague Business Journal.
Atat observatorii economici cat si bancherii sunt de parere ca afacerea cu carduri de credit are un potential de crestere cu peste 10% in urmatorii ani. Insa exista o serie de temeri legate de cresterea excesiva a cheltuielilor pe credit care apare foarte frecvent pe pietele occidentale.
La sfarsitul lunii octombrie, creditele pentru consum crescusera cu 168% fata de perioada similara a anului trecut.
In Republica Ceha, creditul pentru consum a reprezentat 1,85% din produsul intern brut, in anul 2001, comparativ cu 14,4% in Marea Britanie si 16,7% in Statele Unite. Penetrarea cardurilor de credit in Republica Ceha era de 3,7% la sfarsitul lunii iunie, ceea ce o plasa in urma celorlalte tari din regiune. In Polonia, nivelul era de 13,5%, in Ungaria de 9,1% si chiar Romania are un nivel de 7,3%.
In prezent din  cele in jur de 5 milioane de carduri de plata emise deja de bancile din Republica Ceha, ponderea cardurilor de credit  este inca neglijabila comparativ cu pietele occidentale.
"Principalele avantaje ale utilizarii unui card de credit sunt usurinta cu care este folosit, mai ales pentru oamenii lenesi ca mine si care nu vor sa-si verifice mereu contul de pe card", a spus Krystof, in varsta de 33 de ani, care lucreaza in marketing si are un venit mediu.
Krystof este unul dintre cei 60.000 de detinatori de carduri de credit din Republica Ceha, un membru al unui grup din ce in ce mai mare de tineri dinamici si care nu resping ideea de a avea datorii si doresc sa foloseasca cardurile de credit atat in tara cat si in strainatate.
Principala atractie pentru banci in cazul cardurilor de credit o constituie ratele de dobanda semnificativ mai ridicate decat cele pentru creditele obisnuite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO