Business Internaţional

Cotaţia petrolului este în cădere liberă din iunie, iar în SUA preţul benzinei se evaporă. Ce fac benzinarii români?

Preţul mediu al benzinei din SUA s-a redus de la 3,6 dolari pe galon (un galon este echivalent cu 3,7 litri) la începutul lunii iunie la 3,2 dolari pe galon. La aproximativ 10% dintre benzinăriile din întreaga ţară preţul este mai mic de 3 dolari galonul. Anul trecut doar 3% din benzinării raportau astfel de preţuri. Foto: Shutterstock

Preţul mediu al benzinei din SUA s-a redus de la 3,6 dolari pe galon (un galon este echivalent cu 3,7 litri) la începutul lunii iunie la 3,2 dolari pe galon. La aproximativ 10% dintre benzinăriile din întreaga ţară preţul este mai mic de 3 dolari galonul. Anul trecut doar 3% din benzinării raportau astfel de preţuri. Foto: Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

09.10.2014, 00:06 2376

Preţul petrolului Brent, referinţa pentru pieţele internaţionale, a scăzut cu aproape 20% din luna iunie şi a atins ieri cel mai redus nivel al ultimelor 27 de luni, în contextul înrăutăţiri prognozelor de creştere economică de către FMI, al semnelor că economia Chinei, cel mai mare importator de ţiţei la nivel mondial, încetineşte, şi al volumului tot mai mare de combustibil extras din zăcămintele de şist din America de Nord.

În SUA preţul benzinei s-a apropiat de cel mai redus nivel din acest an, iar analiştii spun că va continua să scadă. În România, preţul este doar într-o uşoară scădere.

Preţul petrolului Brent, extras din Marea Nordului, a coborât ieri pentru scurt timp sub 91 de dolari pe baril, la cel mai redus nivel din iunie 2012, scrie agenţia Thomson Reuters.

Din iunie, când a înregistrat maximul ultimelor nouă luni, de aproape 115 dolari/baril, cotaţia Brentului s-a redus cu aproape 20%. Nici conflictele din Orientul Mijlociu şi nici riscurile cu privire la aprovizionare nu au reuşit să ducă în sus preţul petrolului, precum se aşteptau unii analişti.

Prognozele pesimiste privind economia mondială ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi cele ale Administraţiei pentru Informare în Energie din SUA (EIA) privind creşterea cererii de petrol şi a preţurilor pentru anul viitor şi-au pus amprenta asupra cotaţiei ţiţeiului.

EIA se aşteaptă ca preţul mediu al Brentului să ajungă anul acesta la 104,42 dolari, comparativ cu 106 dolari cât previziona luna trecută, şi ca anul viitor cotaţia medie să atingă 101,67 dolari.

Agenţia şi-a redus previziunile pentru consumul de petrol la nivel internaţional anul acesta de la 91,55 milioane de barili de petrol pe zi la 91,47 milioane de barili. Ca semn de scădere a preţului ţiţeiului poate fi interpretată reducerea importurilor de resurse energetice ale SUA, în condiţiile în care producţia de petrol a atins maximul ultimilor trei ani. Ceea ce se întâmplă pe pieţele de petrol la nivel mondial „reprezintă reechilibrarea şi impactul imens al valului uriaş de producţie petrolieră din SUA“, consideră analistul Daniel Yergin. Faptul că preţul petrolului scade în pofida turbulenţelor din Orientul de Mijloc şi a sancţiunilor îm­potriva Rusiei, cel mai mare producător de petrol din lume, reprezintă „un moment de răscruce, un semn al schim­bării“, a adăugat Yergin.

Mulţi investitori şi traderi au început să ia în considerare dacă 2015 va fi în sfârşit anul în care boom-ul petrolului din zăcămintele de şist din SUA va genera surplus de energie la nivel mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO