Business Internaţional

Costurile asigurării datoriilor ţărilor şi firmelor europene au urcat după reuniunea Sarkozy-Merkel

Autor: Marius Oncu

17.08.2011, 16:42 158

Costurile asigurării datoriilor statelor şi companiilor europene au crescut miercuri, după ce întâlnirea de marţi dintre preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german, Angela Merkel, nu a avut rezultatele aşteptate de pieţele financiare, potrivit cotidianului Wall Street Journal.

Cei doi oficiali au declarat că o coordonare economică mai bună şi înăsprirea disciplinei fiscale ar ajuta la redobândirea încrederii investitorilor, dar au afirmat că este prea devreme pentru a introduce obligaţiuni comune ale zonei euro.

Rezultatul întâlnirii nu a fost o surpriză, chiar dacă o parte a analiştilor aşteptau o reacţie mai puternică a celor doi politicieni la recenta escaladare a crizei datoriilor suverane.

"Orice pas mai aproape de o uniune fiscală este binevenit. Dar ceea ce s-a propus marţi a fost doar un pas mic", a spus Tobias Blattner, analist la Daiwa Capital Markets.

Pe pieţele financiare, dezamăgirea a contribuit la creşterea indicatorilor de risc pentru a doua zi consecutiv, după volatilitatea ridicată de săptămâna trecută.

Indicele SovX Western Europe, folosit de investitori pentru a cumpăra sau vinde asigurări împotriva riscului de neplată pentru 15 state, a urcat cu 0,045 puncte procentuale, la 2,79-2,83%, potrivit companiei de servicii financiare Markit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO