Business Internaţional

Costul impus de a doua perioadă de carantină: Una dintre cele mai puternice economii europene poate suferi un declin de 6% în ultimul trimestru al anului

Costul impus de a doua perioadă de carantină: Una...

Autor: Eduard Ivanovici

19.11.2020, 14:27 361

În funcţie de durata actualei perioade de carantină, economia franceză – a doua din zona euro – poate suferi o contracţie cuprinsă între 2,5% şi 6% în ultimul trimestru din 2020, a declarat agenţia naţională de statistică Insee, conform Agence France-Presse.

Spre sfârşitul lunii septembrie, agenţia a declarat că produsul intern brut (PIB) al ţării va scădea cu 9-10% până la sfârşitul anului.

Guvernul a impus în urmă cu trei săptămâni a doua perioadă de carantină din 2020, pe măsură ce numărul de spitalizări şi decese cauzate de coronavirus continuă să crească.

Restricţiile nu sunt la fel de stricte ca în primăvară, iar Insee estimează că impactul economic va fi mai slab.

Însă având în vedere faptul că restaurantele sunt închise, iar călătoriile sunt reglementate în mod constant, sectorul ar putea raporta o scădere activităţii de peste 60% în noiembrie. Cel mai probabil, industria entertainmentului va înregistra o contracţie de 40%, potrivit agenţiei de statistică.

Dacă majoritatea măsurilor vor fi ridicate la începutul lunii decembrie, Insee estimează că declinul suferit de PIB s-ar limita la 2,5%. Totuşi, economia ar putea scădea cu până la 6% dacă restricţiile vor rămâne în picioare de-a lungul întregii luni.

Astfel, PIB-ul francez de la sfârşitul lui 2020 ar fi cu 8% sub nivelul pre-pandemie, comparativ cu minus 4% în septembrie.

Zilele trecute, Franţa a devenit prima ţară europeană care depăşeşte pragul de două milioane de infecţii cu virusul SARS-CoV-2, fiind depăşită la acesta capitol de Statele Unite (11,8 milioane), India (8,9 milioane) şi Brazilia (5,9 milioane).

Prim-ministrul Jean Castex va anunţa săptămâna viitoare dacă business-urile mici îşi vor putea relua activităţile la sfârşitul lunii noiembrie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO