Business Internaţional

Corpul pilotului rus ucis după doborârea avionului, adus în Turcia pentru a fi predat Rusiei

Corpul pilotului rus ucis după doborârea avionului,...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

29.11.2015, 13:40 140

Corpul pilotului ucis după ce forţele aeriene turce au doborât un avion rusesc, marţi, a fost adus în Turcia sâmbătă seara pentru a fi predat Rusiei, la solicitarea Moscovei, a anunţat premierul Ahmet Davutoglu duminică, relatează Reuters în pagina electronică.

Corpul este tratat conform tradiţiei ortodoxe, a spus Davutoglu într-o conferinţă de presă la Ankata, înainte să plece la Bruxelles, la o reuniune pe tema migraţiei cu lideri UE.

El nu a precizat cum a fost adus corpul în Hatay, în sudul Turciei, dar a anunţat că ataşatul militar al Rusiei urma să meargă acolo duminică, în cadrul procedurilor de recuperare a rămăşiţelor.

Relaţiile dintre Turcia şi Rusia s-au deteriorat brusc după incidentul de marţi. Rusia a impus sancţiuni economice şi revocarea unui acord privind scutirea de la vize. Turcia a încercat să dminueze tensiunile şi consideră Conferinţa ONU pe tema modificărilor climatice de la Paris (COP21), care începe weekendul acesta, o şansă în vederea reparării relaţiilor.

Davutoglu a declarat că, în condiţiile în care în Siria operează diverse coaliţii ce au diverse obiective, pot avea loc incidente similare celui în care a fost doborât avionul rusesc, în cazul în care nu există o coordonare şi nu sunt împărtăşite informaţii.

Atât Statele Unite şi aliaţi de-ai lor, inclusiv Turcia, cât şi Rusia efectuează campani aeriene împoriva Statului islamic (SI) şi altor grupări.

Moscova şi Ankara s-au acuzat reciproc că ajută SI, însă amândouă susţin că luptă împotriva militanţilor care au cucerit porţiuni importante din teritoriile Irakului şi Siriei.

Însă Moscova îl susţine pe preşedintele sirian Bashar al-Assad şi a fost acuzată de către Washington că se foloseşte de campania de bombardamente pentru a-l ajuta, în schimb să vizeze SI.

Turcia, la rândul ei, vrea ca al-Assad să plece de la putere şi îi susţine pe rebelii care luptă împotriva lui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO