Business Internaţional

Coronavirus: 15 ţări europene îşi relaxează restricţiile antipandemie

Coronavirus: 15 ţări europene îşi relaxează...

Autor: Catalina Apostoiu

05.05.2020, 00:05 465

În lupta împotriva răspândirii coronavirusului, 4,6 miliarde de oameni sunt încă supuşi unor restricţii de circulaţie. În Europa, însă, 15 ţări, încurajate de o ameliorare a bilanţurilor zilnice, încearcă o ieşire treptată din regimul de carantină, scrie Le Monde.

În Italia, autorităţile vor lansa, cu o săptămână înaintea Franţei, procesul de relaxare aşteptat de toţi în încercarea de a restarta o economie îngenuncheată de pandemie.

„Faza a doua a început. Trebuie să fim conştienţi că acesta va fi începutul unei provocări şi mai mari“, a avertizat responsabilul echipei însărcinate cu reacţia faţă de pandemie Domenico Arcuri. Parcuri redeschise, vizite posibile la familii, deplasări limitate, servicii de takeaway pentru baruri şi restaurante-aproximativ 4,4 milioane de salariaţi care nu au posibilitatea de a munci de la distanţă îşi vor relua activităţile. Transportul în comun va funcţiona la capacitate redusă, iar purtarea măştii va fi obligatorie.

Noile reguli de deplasare diferă însă de la regiune la regiune, generând o anumită confuzie.

Spania, ai cărei 47 milioane de locuitori se aflau în caran­tină de la mijlocul lunii martie, a redescoperit plăcerea sportului şi plimbărilor. Procesul de decarantinare a ţării va continua în faze până la mijlocul lunii iunie.

Germania a lansat deja procesul ridicării unor restricţii, şcolile din anumite state fiind redeschise la începutul săp­tămânii. Un alt semn de revenire la normal: ministrul german al afacerilor interne şi sporturilor a susţinut reluarea campionatului de fotbal.

În Europa de Est, terasele cafenelelor şi restaurantelor se vor redeschide din această săptămână în Slovenia şi Ungaria, cu excepţia Budapestei. În Polonia, hotelurile, centrele co­mer­ciale, bibliotecile şi anumite muzee se vor redeschide de asemenea.

În Marea Britanie, premierul Boris Johnson ar urma să anunţe duminică un plan de relaxare progresivă. Carantina a fost decretată pe 23 martie şi prelungită până joi, dată la care situaţia va fi reevaluată.

Şi Portugalia începe din această săptămână să relaxeze măsurile de carantină. Vor fi redeschise micile magazine stradale, saloanele de înfrumuseţare şi dealerii auto. Portughezii vor fi obligaţi însă să respecte reguli stricte de distanţare.

Purtarea măştii sau a unei viziere de protecţie a devenit obligatorie în magazine, în cadrul serviciilor publice şi în mijloacele de transport în comun, în linie cu planul de relaxare a măsurilor de carantină anunţat de guvernul ţării.

Magazinele stradale nu se vor putea deschide decât la ora 10 dimineaţa şi vor fi obligate să respecte regulile de distanţare, în timp ce saloanele de înfrumuseţare şi frizeriile vor funcţiona doar pe bază de programări.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO