Business Internaţional

Coreea de Nord vs Coreea de Sud. Cine ar câştiga un eventual război în Peninsula Coreeană şi cât de costisitoare ar fi victoria

Coreea de Nord vs Coreea de Sud. Cine ar câştiga un...

Autor: Maria Tufan

16.04.2016, 13:29 34367

Deşi este un proces destul de dificil de imaginat în zilele noastre, ţările încă se mai invadează una pe alta. Etiopia a invadat Somalia în 2006 pentru a împiedica teroriştii islamişti să preia guvernarea, Israelul a invadat Libanul pentru a opri atacurile Hezbollah, iar americanii au intrat în Irak pentru a opri presupusa ameninţare adusă de armele de distrugere în masă, scrie Business Insider.

Cele mai recente cotropiri de teroritorii nu au fost, deci, mânate de dorinţa de anexare a teritoriilor şi nici nu par să mai existe astfel de planuri pe viitor, anexarea unui stat fiind o operaţiune extrem de costisitoare. Cu toate acestea, multe alte butoaie cu pulbere sunt pe punctul de a exploda în lume din diverse motive economice şi militare: India vs Pakistan, Arabia Saudită vs Iran sau China vs toate ţările din jurul său. Cel mai periculos dintre ele pare să fie, însă, cel din Peninsula Coreană.     

După aproximativ 70 de ani de tensiuni, starea de conflict a rămas constantă, între Coreea de Sud şi Coreea de Nord neexistând oficial niciun sfârşit de război, ci doar un armistiţiu încheiat între ele, din care nord-coreenii s-au retras în 2013. Războiul Corean din 1950-1953 a provocat dezastre pentru ambele părţi, iar această amintire pare să fie şi motivul pentru care niciunul din cele două state nu dă naştere acum unui alt atac de amploare.

Speciliaştii au analizat însă capacităţile de luptă ale celor două ţări şi au lansat şi previziunile unui eventual război. Cine ar fi declarată câştigătoare?

Atât Coreea de Nord, cât şi Coreea de Sud reprezintă în acest moment unele dintre cele mai puternice forţe militare ale lumii. Cu circa 3,5 milioane de soldaţi, Coreea de Sud are în prezent una dintre cele mai numeroase armate. Chiar şi aşa, trupele sud-coreene sunt puţine în comparaţie cu cei cinci milioane de soldaţi nord-coreeni şi cu alte cinci milioane disponibile în cazul unui război prelungit. Potrivit politicii Coreei de Nord, populaţia trebuie să pună armata mai presus de orice, chiar şi înaintea mâncării, a combustibililor sau a altor resurse.  Înrolarea obligatorie face ca toţi nord-coreenii să aibă o experienţă militară minimă.

Deşi deţine 605 aeronave de luptă şi 43 de nave de război, tehnologia Coreei de Nord este învechită şi păleşte în comparţie cu resursele militare din sudul peninsulei. Din punct de vedere tehnologic, Coreea de Sud este considerată una dintre cele mai avansate ţări din lume. În plus, produsul intern brut de 50 de ori mai mare decât al nordicilor, face ca investiţiile în apărare ale sud-coreenilor să fie de aproximativ cinci ori mai mari decât ale vecinilor lor.

Alianţele militare încheiate până acum joacă şi ele un rol extrem de important. Dacă nord-coreenii nu pot miza nici măcar pe China, singurul sprijin extern primit de aceştia în Războiul Corean, legătura puternică stabilită între Coreea de Sud şi americani este cea care ar schimba soarta unui nou conflict militar. Cei 30.000 de soldaţi trimişi de Statele Unite pe teritoriul sud-coreean, dar şi cei 3.800 de oameni din Japonia şi cei 5.700 din Guam reprezintă, împreună cu forţele aeriene din regiune, detaliul care ar putea face diferenţa.

Un atac lansat de nord-coreeni le-ar da acestora avantajul surprizei, însă numai pentru câteva zile. Poziţionată în munţii de la graniţă, artileria Coreei de Nord, una dintre cele mai puternice din lume cu circa 10.000 de piese în arsenal, ar rămâne  greu de detectat şi puternică vreme de doar patru zile. Forţele aeriene aliate ar avea probleme în penetrarea spaţiului nord-coreean, Pyongyang-ul însuşi fiind o adevărată fortăreaţă. Cu toate acestea, dispozitivele americane ar stabili rapid superioritatea aeriană din regiune şi ar distruge punctele de comandă ale nordicilor. Următoarea ţintă a alianţei ar fi infrastructura nord-coreeană - distrugerea podurilor şi a drumurilor, în special a celor care fac legătura între capitală şi graniţă, aceasta reprezentând strategia conform căreia trupelor nordice le-ar fi imposibil să se retragă. Tot strategică este şi etapa în care americanii ar lansa pachete umanitare în afara oraşelor mari pentru a-i atrage pe non-combatanţi în afara zonelor de conflict, uşurându-şi astfel drumul către reprezentanţii regimului.

Potrivit studiilor realizate de analiştii militari, în ciuda unui succes de început, Coreea de Nord ar pierde un eventual război cu vecinii săi din sud. Asta nu înseamnă totuşi că nu ar fi capabili de distrugeri masive provocate de arme convenţionale atât în Seoul, capitala sud-coreenilor aflată la doar 57 km de graniţă, cât şi în zonele de lângă. Una dintre necunoscutele acestui război rămâne însă decizia Coreei de Nord de a folosi armele nucleare, pe care, deşi ameninţă că le deţine, nu există nicio dovadă că ar fi fost testate cu succes. Chiar şi aşa, Statele Unite ar putea, spun specialiştii, combate un astfel de atac.

Pierderile imense rămase în urma unui astfel de război în Peninsula Coreeană ar însemna pentru sud-coreeni şi pentru americani o victorie doar în manualele de istorie. În realitate, daunele de război şi costurile de refacere a infrastructurii statului nord-coreean, pe care regimul Kim a ignorat-o vreme de peste 60 de ani, i-ar costa pe aceştia aproximativ 2 trilioane de dolari (2000 de miliarde de dolari). 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO