Business Internaţional

Consumul revine la nivelul dinaintea pandemiei în zona euro, pe măsură ce europenii călătoresc, ies la cumpărături şi mănâncă în oraş. Evoluţia este ameninţată de preţuri în creştere la energie şi de perturbările din lanţurile de aprovizionare

Consumul revine la nivelul dinaintea pandemiei în zona...

Autor: Alex Ciutacu

29.09.2021, 11:51 107

Europenii ies la cumpărături, călătoresc, merg la cinema şi mănâncă în oraş cu aceeaşi frecvenţă cu care o făceau şi înainte de pandemie, ceea ce se traduce în date încurajatoare pentru consum în zona euro, potrivit FT.

Datele referitoare la activitatea economică pentru luna septembrie sugerează că populaţia europeană se simte încurajată de ratele ridicate de vaccinare. De cealaltă parte, temerile vin dinspre facturile scumpe la energie, perturbările din lanţurile de aprovizionare şi o potenţială încetinire a economiei chineze.

„Pentru moment, datele rămân consistente cu un ritm decent al revenirii”, a punctat Davide Oneglia, economist în cadrul firmei de cercetare şi consultanţă TS Lombard.

O parte din revenirea consumului vine dinspre elevii care se întorc la şcoală şi dinspre angajaţii care se întorc la birouri.

Aceste evoluţii sunt reflectate în activitatea din aeroporturi şi din liniile de transport public din zona euro, care au ajuns la cel mai înalt nivel de la începutul pandemiei, potrivit datelor de mobilitate agregate de FT de la Google şi Apple.

Consumul a reprezentat 1,9 puncte procentuale din creşterea economică de 2,2% a zonei euro pentru trimestrul al doilea. În acest context, analiştii de la Nomura consideră că revenirea economică a blocului european va continua şi estimează o expansiune de 2,3% în al treilea trimestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO