Business Internaţional

Consumatorii britanici sfidează Brexitul şi aduc cea mai mare creştere a consumului în 15 ani

Consumatorii britanici sfidează Brexitul şi aduc cea...

Autor: Alexandru Zărnoeanu, Cristian Hostiuc

19.08.2016, 00:00 463

Consumul din Marea Britanie a înregistrat în iulie o creştere lunară de 1,4% şi una anualizată de 5,9%, cel mai mare avans din 2002 până în prezent, scrie Bloomberg. Evoluţia pozitivă a consumului a venit pe fondul temperaturilor calde din Regat, care au dus la o creştere a vânzărilor de produse sezoniere, în special îmbrăcăminte şi produse alimentare.

Datele privind consumul reprezintă o veste bună pentru economia britanică. Conform unor studii privind încrederea consumatorilor precum şi a directorilor de companii în economie acestea sugerau intrarea pentru prima dată  în patru ani a Marii Britanii în recesiune. Datele pentru inflaţie apărute marţi arătau că inflaţia a ajuns la 0,6%, cel mai mare nivel din ultimele 20 de luni, pe fondul deprecierii lirei faţă de dolar cu 13% care a dus la o creştere a preţurilor produselor importate, având în vedere că Marea Britanie are un deficit comercial.

James Knightley, economist la ING în Londra, se îndoieşte că avansul consumului este sustenabil, iar inflaţia în creştere va duce la o scădere a venitului real al consumatorilor, care ar putea limita creşterea vânzărilor cu amănuntul în următoarele trimestre.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO