Business Internaţional

Construcţia de zgârie-nori anunţă căderea economică în ţările în care sunt ridicaţi - studiu

Conexiune surprinzătoare făcută de Barclays: Construcţia de zgârie-nori anunţă căderea economică

Autor: Marius Oncu

11.01.2012, 20:02 1831

Construcţia de zgârie-nori ar putea indica o corecţie economică iminentă în ţările în care sunt ridicaţi, potrivit analiştilor Barclays Capital, care au stabilit "o legătură nesănătoasă" între cele mai înalte clădiri din lume şi crizele financiare în ultimii 140 de ani, potrvit CBC News.

Boom-ul zgârie-norilor din China şi India ar putea fi un semn că cele două ţări se îndreaptă către un declin economic imediat.

În prezent, în China se află jumătate din zgâre-norii în construcţie din întreaga lume. În această categorie intră doar clădirile cu înălţimea de peste 240 de metri.

India, ţară cu numai doi zgârie-nori, se află la începutul unei dezvoltări puternice pe această zonă, având 14 atfel de clădiri în construcţie, inclusiv al doilea cel mai înalt turn din lume, în capitala financiară a ţării, Mumbai.

Istoric, construcţia de zgârie-nori a fost caracterizată de explozii de activitate intensă, dar sporadică, care coincid cu accesul facil la credit, creşterea preţului terenurilor şi optimist exagerat. De multe ori, însă, până la terminarea zgârie-norilor, economia intră deja în recesiune, a afirmat Andrew Lawrence, analist la Barclays Capital.

Marea Depresiune a lovit chiar în perioada în care se finaliza construcţia unor clădiri ce doborau recorduri de înălţime, precum 40 Wall Street, Chrysler Building şi Empire State Building. Toate cele trei au fost terminate în 1929-1931.

Criza economică şi cea a ptrolului din anii '70 au coincis cu finalizarea turnurilor gemene din New York în '72 şi '73, respectiv a Sears Tower în Chicago în '74.

Criza financiară din Asia a lovit odată cu terminarea turnurilor Petronas în 1997, în Kuala Lumpur.

În prezent, turnul Burj Khalifa din Dubai, terminat în 2010, este cea mai înaltă clădire din lume. În timpul construcţiei, Dubai aproape a intrat în faliment, în contextul crizei mondiale.

"Din fericire pentru economia mondială, nu există la acest moment în construcţie un turn care să depăşească înălţimea turnului Burj Khalifa", scriu analiştii de la Barclays.

Semne mai rele sunt însă în China şi India.

În China se află 53% din cei 124 de zgârie-nori în construcţie la nivel mondial. Aproximativ patru cincimi din aceste clădiri sunt ridicate în oraşe de nivel doi sau chiar trei, departe de zonle dezvoltate de coastă. Potrivit Barclays, aceasta este o "dovadă a amplificării bulei din sectorul construcţiilor".

Piaţa imobiliară din China a început deja să aibă probleme, afirmă Lawrence. Numărul de proprietăţi vândute în Beijing şi Shanghai a scăzut cu 40-50%, iar dezvoltatorii au coborât preţurile cu 5-20%.

În India, creditele neperformante, o mare parte din aceastea fiind legate de proiecte imobiliare, au crescut cu aproape o treime în prima jumătate a anului fiscal, de peste trei ori media anuală începând din 2006, potrivit Băncii Indiei.

"Acest boom al construcţiilor din India şi China ar putea fi o simplă reflectare a alocării greşite a capitalului, situaţie care ar putea conduce la o corecţie pentru cele mai mari două economii din Asia în cinci ani", se arată în nota Barclays.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO