Business Internaţional

Consolidarea sectorului financiar italian continua cu fuziunea BPI cu Banca Popolare di Verona

17.10.2006, 19:33 26

Banca Popolare Italiana (BPI), liderul italian pe piata creditelor, care a facut anul trecut o oferta pentru preluarea bancii Antonveneta, a acceptat oferta de preluare de 8,2 miliarde de euro din partea celei mai mari rivale ale sale, Banco Popolare di Verona e Novara, in incercarea de a isi reinnoi imaginea si de a deveni din nou profitabila, scrie Bloomberg.
Oferta valorizeaza titlurile Banca Popolare Italiana la 12 euro, mai mult cu 16% decat pretul inregistrat la inchiderea bursei pe data de 13 octombrie.
14 membri ai consiliului Banca Popolare Italiana au votat pentru acceptarea ofertei Banca di Verona, dupa o sedinta desfasurata duminica, si doar doi au fost in favoarea unei oferte rivale facute de catre Banca Popolare dell' Emilia Romagna, un creditor mai mic.
Decizia conducerii Banca Popolare Italiana de a alege oferta bancii din Verona va primi probabil un raspuns pozitiv si din partea investitorilor institutionali, despre care se vehiculeaza ca ar detine circa 70 de procente din actiunile Banca Popolare Italiana. Totusi, actionarii bancilor sunt limitati la un vot indiferent de numarul de actiuni pe care le detin. Ca rezultat, cele 30 de procente din actiunile Banca Popolare Italiana din mainile micilor actionari se vor dovedi esentiale pentru obtinerea consimtamantului pentru incheierea afacerii.
Cele doua banci vor crea o noua companie si vor plati investitorilor 0,43 de noi actiuni pentru fiecare actiune Popolare Italiana, si o actiune din noul grup pentru fiecare actiune Popolare di Verona. Popolare Italiana va plati si dividende speciale de pana la 1,5 miliarde de euro, adica peste doi euro pe actiune.
Lui Divo Gronchi, directorul executiv, i s-a cerut de catre conducerea Bancii Italiei sa ia o decizie mai rapida cu privire la fuziune dupa ce compania a raportat pierderi de 744 de milioane de euro in 2005, ca urmare a ofertei esuate pentru Antonveneta si arestarea fostului CEO, Gianpiero Fiorani. Cele doua banci fuzioneaza dupa ce cinci dintre cei mai mari rivali ai sai au fost implicati in afaceri de preluari in ultimii ani.
Analistii din domeniu se asteapta ca noua banca sa fie condusa de catre Fabio Innocenzi, directorul executiv al Banca Popolare di Verona. Grupul format din cele doua banci va deveni cel mai mare creditor al Italiei cu active in valoare de 111 miliarde de euro, imprumuturi de 72 de miliarde de euro si 2.183 de sucursale.
Se asteapta ca Banca Popolare di Verona sa respecte legaturile pe care Banca Popolare Italiana le are cu comunitatile locale din Lodi, orasul de origine. Banca Popolare Italiana a avut drept consilieri Mediobanca si Rothschild, iar Banca Popolare di Verona a fost consiliata de catre Goldman Sachs.
Bancile italiene au tot incercat sa fuzioneze dupa demisia din decembrie a lui Antonio Fazio, guvernatorul Bancii Italiei. Mario Draghi, fost vicepresedinte la banca Goldman Sachs, a declarat imediat dupa preluarea postului de guvernator ca este in favoarea fuziunilor.
Sanpaolo, cel de-al treilea creditor din Italia, a acceptat recent oferta de preluare de 41 de miliarde de dolari (32,66 mld. euro) din partea rivalei sale, Banca Intesa. Aceasta afacere urmeaza achizitia HVB Group de catre UniCredit si achizitiile a doua dintre bancile italiene de catre investitorii straini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO