Business Internaţional

Consolidare la varf pe piata interbancara europeana

08.02.2006, 21:22 17

Oferta facuta de BNP Paribas in scopul achizitiei bancii italiene Banca Nazionale di Lavoro reprezinta cel mai recent semn al tendintei de consolidare a sistemului bancar european.

Banca franceza a anuntat recent intentia sa de cumpara a sasea banca italiana, Banca Nazionale di Lavoro (BNL). Ea a facut o oferta de 9 miliarde de euro in acest sens, relateaza Les Echos.

Operatiunea va fi finalizata in luna iunie si va fi finantata prin intermediul unei majorari de capital si a unei emisiuni de titluri hibride. BNP va prelua, astfel, controlul total asupra unei banci aflate in curs de redresare.

Banca italiana a constituit, de altfel, in 2005, subiectul unei dispute dintre jucatorul spaniol de pe piata bancara europeana, BBVA, si compania de asigurari italiana Unipol. BNP Paribas va plati 2.925 de euro (3.516 dolari) pentru o actiune a BNL sau 4,3 miliarde de euro pentru 48% din capitalul acesteia, mai mult decat oferta facuta de BBVA sau Unipol.

"Este o sansa de care nu putem decat sa profitam", a explicat directorul general al BNP, Baudouin Prot.

Pana in prezent, cei doi mari jucatori de pe piata bancara din Franta, BNP Paribas si Societe Generale, au abordat politici foarte asemanatoare. Ambii erau foarte prudenti in ceea ce priveste marile fuziuni transfrontaliere. Situatia se schimba, insa, o data cu preluarea BNL de catre BNP Paribas.

BNP Paribas urmareste sa isi intareasca pozitia pe piata bancara europeana. Insa acest cel mai recent "mariaj transfrontalier" din ultimele 18 luni de zile poate fi interpretat, de asemenea, drept o accelerare a procesului de consolidare a sistemului bancar european. Dupa achizitia BNL, banca franceza va intra in lupta cu Santander pentru prima pozitie pe piata bancara din zona euro si a patra pozitie in cadrul sistemului bancar european.

In ultimele 18 luni de zile, grupul Santander a intrat pe piata britanica prin intermediul achizitiei Abbey. Insa Santander nu este singurul concurent al BNP de pe piata bancara specifica zonei euro.

De asemenea, banca italiana UniCredit a cumparat HVB Group, iar grupul olandez ABN Amro a achizitionat Antonveneta.

Anuntul este cu atat mai surprinzator cu cat vine intr-un moment in care piata bancara italiana este foarte reticenta in ceea ce priveste investitiile straine. El vine la putin timp dupa scandalul din sistemul bancar italian ce l-a avut protagonist pe guvernatorul bancii centrale a Italiei, Antonio Fazio. Numit pe viata, acesta s-a pronuntat de la bun inceput impotriva oricaror fuziuni sau preluari ale bancilor italiene de catre jucatori straini.

Banca olandeza ABN Amro si cea spaniola BBVA, doua dintre cele mai mari banci europene, au declansat anul acesta o actiune in instanta, criticand procedurile bancii centrale italiene, dupa ce acestea s-au confruntat cu o opozitie locala dura fata de eforturile lor de a achizitiona bancile italiene Banca Antonveneta si BNL. Scandalul s-a incheiat cu demisia lui Fazio.

In Franta, la fel ca si Societe Generale, BNP trebuie sa faca fata puterii noului grup Credit Agricole-LCL si transformarii reusite a Ecureuil intr-o banca universala destul de bine cotata.

Analistii de la Merrill Lynch se asteapta ca pretul actiunilor BNP sa scada, in prima faza de la anuntul facut de conducerea bancii, pentru ca, pe termen mediu, ele sa se aprecieze.

Ei au atras, de asemenea, atentia asupra experientei bancii franceze in privinta achizitiilor, spunand ca BNP ar putea ajuta BNL sa isi sporeasca castigurile din Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO