Business Internaţional

Consolidare la varf pe piata de cablu din Statele Unite

22.04.2005, 21:08 18

Time Warner Inc. si Comcast Corp. au ajuns la un acord final privind preluarea Adelphia Communications Corp. pentru 17,6 miliarde de dolari (13,5 miliarde de euro), in numerar si actiuni, tranzactie in urma careia s-a creat al doilea mare operator de cablu american, informeaza Bloomberg.

Cele doua companii vor plati pentru firma falimentara Adelphia 12,7 miliarde de dolari (9,7 miliarde de euro) in numerar, restul sumei fiind completata printr-o emisiune de actiuni, au declarat surse din interior.

Time Warner si Comcast au fost nominalizati ca fiind cel mai probabil castigatori ai licitatiei inca de la lansarea acesteia, in septembrie 2004.

Cablevision Systems Corp., contracandidatul celor doua companii, si-a majorat, acum cateva zile, la peste 17 miliarde de dolari (13 miliarde de euro) oferta pentru preluarea Adelphia.

Time Warner va acoperi majoritatea costurilor, iar Comcast va contribui cu suma neta de 1,5 miliarde de dolari (1,15 miliarde de euro). Finalizarea tranzactiei este conditionata de aprobarea instantei, a actionarilor companiei si a autoritatilor federale de reglementare in domeniu.

Acordul final a survenit la o zi dupa ce instanta a decis ca Adelphia va trebui sa plateasca celor doua companii o taxa de aproximativ 440 de milioane de dolari (337,4 milioane de euro) in cazul in care intelegerea nu ar fi fost finalizata.

Avocatii Cablevision au incercat, miercuri, sa convinga tribunalul sa amane decizia privind taxa, pentru a da mai mult timp companiei Adelphia sa evalueze oferta rivala.

Adelphia are in prezent 5,2 milioane de abonati in Florida, Ohio, New York si New England, a declarat Craig Moffett analist la Sanford C. Bernstein inainte ca anuntul sa fie facut.

Preluarea Adelphia, care marcheaza sfarsitul falimentului ce dureaza de aproape trei ani, reprezinta cea mai mare tranzactie Time Warner din 2001, cand America Online a achizitionat compania media contra 124 de miliarde de dolari. Ea reprezinta si cea mai importanta afacere din istoria televiziunii prin cablu, dupa ce in 2002 Comcast a cumparat AT&T pentru 52 de miliarde de dolari.

Actiunile Time Warner, cea mai mare companie media din lume si al doilea furnizor de televiziune prin cablu din SUA, au scazut cu 16 centi pana la nivelul de 16,93 dolari la bursa din New York.

Urmand acelasi trend, actiunile Comcast, cel mai mare jucator de televiziune prin cablu, au atins nivelul de 31,49 dolari. In acest fel Time Warner va castiga 3,5 milioane de abonati si va detine 84 % din afacere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO