Business Internaţional

Consilierii economici ai lui Barack Obama sunt la cutite

14.06.2009, 15:00 21

O serie de interviuri cu oficiali ai administratiei americane si cu alte persoane familiare cu dezbaterile interne releva tensiunile care au aparut in randul consilierilor economici ai presedintelui american Barack Obama in contextul in care acestia se confrunta cu cea mai grava criza financiara de la Marea Recesiune incoace, scrie The New York Times.

Tensiunea deriva in mare parte din decizia presedintelui de a-l desemna pe remarcabilul, dar adesea arogantul Lawrence H. Summers in pozitia de director al Consiliului Economic National. Parerea generala este ca aceasta pozitie este una intermediara pentru Summers pana cand presedintele il va putea numi presedinte al bancii centrale americane in momentul expirarii mandatului lui Ben Bernanke la inceputul anului viitor.
Insa reactia agresiva a lui Bernanke fata de criza i-a sporit acestuia reputatia in asa masura, incat persoane apropiate lui Obama sugereaza ca presedintele l-ar putea redesemna in aceasta pozitie in interesul stabilitatii financiare.
Cat despre Summers, in ciuda tensiunilor ocazionale aparute in randul consilierilor economici, oficiali de top ai administratiei spun ca presedintele este extrem de multumit de realizarile acestuia. In momentul in care Obama si-a desemnat echipa economica in luna noiembrie a anului trecut, chiar si unele persoane din cercul sau s-au intrebat daca Summers ar putea fi un broker onest al ideilor altor consilieri. Summers a indicat de asemenea in mod clar ca doreste sa fie secretar al Trezoreriei din nou.
In ciuda dificultatilor, oficialii spun ca Summers si colegii sai au reusit sa depaseasca divergentele. Acestia au reusit sa puna la punct in sase luni o serie impresionanta de planuri de salvare. Gratie acestora, cat si eforturilor bancii centrale, economia da semne de revenire.
Pe parcurs, Summers a intrat in conflict cu secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, cu privire la masurile ce trebuia luate in cazul bancilor cu probleme. El a intrat in conflict si cu Peter Orszag, director pe buget, cu privire la unele probleme de politica fiscala si in domeniul sanatatii. A dezbatut cu Austan Goolsbee, economist in cadrul Consiliului Economic, problema salvarii Chrysler.
Stilul sau combatant a jucat un rol important in amanarea unor actiuni, spun oficialii, cum ar fi modificarea programului de salvare a sectorului bancar mostenit de la administratia Bush si restructurarea sistemului de reglementare a sectorului financiar. Divergentele sunt normale, spun oficiali ai Casei Albe. Problemele sunt mari, personalitatile la fel. Obama a declarat ca doreste consilieri care sa fie membri ai unei singure echipe, dar si rivali in acelasi timp. „Nu poti constitui un grup de oameni cu adevarat remarcabili si sa dezbati unele din cele mai complexe probleme si sa nu existe divergente", spune David Axelrod, strateg politic al presedintelui.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO