Business Internaţional

Conseco, un alt gigant cu picioare de lut

19.12.2002, 00:00 36

Compania americana din domeniul financiar, Conseco Inc., care se confrunta cu datorii de peste 6 miliarde de dolari, a initiat ieri procedura de faliment anuntand cel de-al treilea mare faliment din istoria Statelor Unite dupa WorldCom si Enron Corp, relateaza agentiile internationale de presa.
Compania a solicitat protectie din partea creditorilor pe perioada in care incearca sa-si vanda unitatea financiara si sa se restrucureze.
Evenimentul, care fusese de mult anticipat de catre analisti si agentiile de rating, a survenit dupa luni de negocieri purtate de Conseco cu creditorii sai, banci precum si detinatori de obligatiuni, nemultumiti de faptul ca firma nu si-a rambursat creditele si nu si-a rascumparat obligatiunle la inceputul acestui an.
Conseco are active in valoare de 52,2 miliarde de dolari, potrivit ultimelor rapoarte financiare.
Procedura de faliment a fost decalnsata pentru holdingul Conseco Inc. precum si pentru unitatea sa financiara Conseco Finance, care are cele mai mari probleme, si alte cateva alte unitati. Diviziile de asigurari ale companiei, care se afla sub supraveghera atenta a institutiilor de reglementare din domeniu, nu au fost afectate.
Planul de faliment si restructurare nu a fost inca aprobat de toti creditorii Conseco si urmeaza sa fie negociate in urmatoarele zile.
Problemele companiei Conseco au inceput in anii '90 cand a acumulat un mare volum de datorii in urma unui sir de achizitii costisitoare facute de imprudentul director general si fondator, Stephen Hilbert. Aceste achizitii au culminat cu preluarea din 1998 a firmei de creditare Green Tree Financial, numita acum Conseco Finance.
Incheierea acestei afaceri a expus Conseco la un mare numar de credite neperformante, in cea mai mare parte provenite din creditatea locuintelor mobile si a spatiilor pentru productie, care s-au agravat si mai mult dupa intrarea in declin a intregii economii americane.
La sfarsitul anilor '90 Conseco a acumulat si mai multe datorii prin securitizarea imprumuturilor facute. Mai tarziu, sub presiunile investitorilor, a abandonat aceasta practica, ceea ce a presupus revizuirea profiturilor pe o perioada de cativa ani care a erodat mult increderea in companie a  investitorilor de pe Wall Street. Toate aceste probleme l-au deteminat pe Hilbert sa abandoneze compania pe care o crease in 2000.
Gary Wendt, un fost lider al diviziei de capital a General Electric (GE), a fost numit presedinte si a primit un bonus de 45 de milioane de dolari pentru a rezolva problemele companiei. Insa, el a demisionat in octombrie si a recunoscut ca planul sau de salvare a companiei a esuat.
Pana la acel moment, firma se lupta deja cu datorii de 6 miliarde de dolari, profituri tot mai mici la divizia de asigurari si credite si cu devalorizari masive ale portofoliului de investitii.
Actiunile Conseco au fost delistate de la bursa din New York in vara acestui an.
Planul de restructurare al Conseco presupune vanzarea Conseco Finance, sursa celor mai mari probleme ale sale, catre un grup de investitori. Compania nu a dezvaluit valoarea vanzarii. Firma cumparatoare CFN Investment Holdings va cumpara activele Conseco la un pret echivalent cu datoriile garantate ale Conseco la incheierea tranzactiei.
"Credem ca am realizat un pas foarte important din ceea ce ne-am propus in august (cand au inceput negocierile cu creditorii)", a declarat directorul general al Conseco, William Sea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO