Business Internaţional

Consecinţele crizei generate de coronavirus: Care sunt ţările despre care Fondul Monetar Internaţional spune că vor suferi cel mai mare impact economic până la sfârşitul anului

Consecinţele crizei generate de coronavirus: Care sunt...

Autor: Eduard Ivanovici

27.06.2020, 13:00 2229

Spania şi Italia vor fi unele dintre ţările care vor suferi cel mai mare impact economic în 2020, spune Fondul Monetar Internaţional (FMI), potrivit El País.

Produsul Intern Brut (PIB) al Spaniei va scădea cu aproximativ 12,8% anul acesta, înregistrând cel mai mare declin de la Războiul Civil Spaniol din 1936-1939, când PIB-ul a scăzut cu 26,8%. Între timp, economia Italiei va scădea în acelaşi ritm, fiind urmată de Franţa, cu un declin de 12,5%.

PIB-ul Spaniei este acum cu 5 procente mai mic decât estimările Fondului din luna aprilie, însă economia ţării poate creşte cu până la 6,3% anul viitor, Italia şi Marea Britanie urmând să înregistreze cifre asemănătoare. Franţa va avea un ritm mai rapid de recuperare, cu 7,3%.

FMI estimează că economia globală va scădea cu 4,9% în 2020, cu 1,9% mai puţin decât prognozele emise în luna aprilie, iar PIB-ul zonei euro va înregistra un declin de circa 10,2%. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, contracţia reprezintă aproximativ 160 de miliarde de euro, mai mult decât suma plătită de autorităţile spaniole pentru pensiile publice în 2019.

Banca Spaniei a declarat săptămâna trecută că economia ţării a suferit o contracţie de 34% în primele două săptămâni de carantină, cu mult peste media zonei euro de 21%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO