Business Internaţional

Congresul american îl validează pe Joe Biden ca preşedinte al SUA la scurt timp după asaltul asupra Capitoliului, asalt considerat drept un avertisment pentru democraţiile lumii­­­

Joe Biden a fost validat de Congresul american în poziţia de preşedinte al SUA după două luni de încercări fără succes ale lui Donald Trump de a contesta rezultatele alegerilor.

Joe Biden a fost validat de Congresul american în poziţia de preşedinte al SUA după două luni de încercări fără succes ale lui Donald Trump de a contesta rezultatele alegerilor.

Autor: Catalina Apostoiu

08.01.2021, 00:07 243

Biden este pregătit să acorde mai multe stimulente economice care să susţină revenirea afacerilor l Analiştii nu cred că vor urma majorări de taxe, aşa cum a promis în campania electorală, atât timp cât economia nu îşi revine.

Joe Biden a fost validat în mod oficial de Congresul american în poziţia de preşedinte al SUA, marcând sfârşitul a două luni de încercări disperate din partea prede­ce­so­rului acestuia, Donald Trump, de a contesta rezultatele alegerilor, încercări care au culminat cu un asalt violent asupra Capitoliului american, co­n­siderat templul democraţiei americane, scrie Bloomberg.

Victoria preşedintelui ales democrat a fost confirmată după ce membrii Camerei Repre­zen­tanţilor şi Senatului au respins o rundă finală de obiecţii faţă de rezultatul alegerilor din 3 noiembrie formulate de republicani în numele lui Trump.

Procedurile de validare au fost întrerupte iniţial de asal­tul protestatarilor  asupra camerei Se­natului. După ce autorităţile au recâştigat controlul asupra Capi­toliului, Congresul şi-a reluat activitatea miercuri seară, victoria lui Biden fiind confirmată joi dimineaţă.

Vicepreşedintele Mike Pence a prezidat procesul de confirmare. Anterior, acesta l-a sfidat pe Trump trans­miţând legislatorilor într-o scrisoare că nu va în­cerca o blocare unilaterală a procesului de confirmare.

Chuck Schumer, lider al democraţilor în Senat, a dat vina în întregime pe Trump, declarând că „imaginile au fost proiectate în întreaga lume, lăsând o pată pe ţara noastră care nu va fi ştearsă curând“.

Biden s-a declarat la rândul său şocat şi întristat că „ţara noastră, atât de multă vreme un simbol al luminii şi speranţei pentru democraţie, a trăit un moment atât de întunecat“. „Ziua de astăzi vine să reamintească în mod dureros că democraţia este fragilă“, a adăugat, Biden.

După confirmare, Donald Trump a anunţat că va exista o „tranziţie ordonată, chiar dacă sunt total în dezacord cu rezultatul alegerilor“, potrivit Sky News. „Deşi acesta reprezintă finalul celui mai măreţ prim mandat din istoria Americii, este doar începutul luptei noastre pentru a reda măreţia Americii“, a adăugat acesta.

Liderii mondiali au urmărit live ce s-a întâmplat la Capitoliu, iar mulţi au catalogat asaltul drept un avertisment pentru democraţiile din întreaga lume, susţinând categoric că vina îi aparţine lui Trump, scrie The New York Times.

Unul după altul, oficiali din întreaga lume au reacţionat cu genul de declaraţii emise anterior de Departamentul de Stat al SUA în momentul în care alte ţări se confruntau cu violenţe politice.

În China, The Global Times, un ziar naţionalist con­trolat de Partidul Comunist, a ridiculizat sus­ţi­nerea americanilor pentru protestele masive din Hong Kong. Acuzaţii similare de ipocrizie au circulat în social media chineză, chinezii catalogând inci­dentul drept „karma“ şi „răsplată“ pentru sus­ţinerea de către Washington a mişcărilor de protest din întreaga lume.

La rândul lor, liderii de business din SUA au cerut sfârşitul violenţelor din Washington, făcând apel pentru un transfer paşnic al puterii, relatează The Wall Street Journal.

Asaltul asupra Capitoliului nu a generat mişcări puternice pe bursa americană, miercuri indicatorul Dow Jones încheind şedinţa la un nivel record, iar acest lucru se datorează faptului că violenţele nu au reuşit să schimbe aşteptările privind perspectivele politice, potrivit MarketWatch.

Biden va reuşi să obţină undă verde pentru pachete mai agresive de stimulente, consideră analiştii. Biden se îndreaptă acum către Casa Albă cu multe dintre ambiţiile sale intacte după ce partidul său a obţinut controlul Senatului pentru prima dată în şase ani, scrie Financial Times.

Pe termen scurt, ar putea exista o nouă rundă de stimulente economice, o prelungire a beneficiilor de urgenţă pentru şomeri dincolo de luna martie şi susţinere pentru guvernele de stat şi locale. Pe termen lung, ar putea exista cheltuieli mai mari pe orice, de la infrastructură, la energie curată şi educaţie, parţial finanţate prin impozite mai mari pentru companii şi taxe mai mari pe avuţie. Totuşi, temerile investitorilor privind posibile ma­jo­rări de taxe sunt temperate de perspectivele legate de lan­sarea de stimulente imediate, potrivit lui Chuck Schumer.

Biden moşteneşte o pandemie aflată în plină forţă pe care Trump aproape a ignorat-o în ultimele două luni. Primul test al noului preşedinte american va privi o distribuţie mai eficientă a vaccinurilor împotriva coronavirusului, notează Bloomberg.

Născut în Scanton, Pennsylvania şi crescut în Delaware, Biden a urmărit obţinerea poziţiei de preşedinte decenii la rând. Acesta a candidat pentru Casa Albă în 1988 şi 2008 şi a analizat o posibilă candidatureă în 1984 şi 2016.

Biden a fost ales în Senat în 1972 şi a devenit vicepreşedinte al lui Barack Obama în 2009. Acesta a intrat în cursa din aprilie 2019 îmboldit, după propriile spuse, de un sentiment de obligaţie de a-l îndepărta pe Trump.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO