Business Internaţional

Confesiunile unui fost model canadian care a plecat să lupte împotriva ISIS: ”Am fost înşelaţi. Nu sunt atât de mulţi pe cât vor să credem. Sunt nerăbdători să fugă”

Confesiunile unui fost model canadian care a plecat să...

Autor: Alexandra Marcu

05.12.2015, 00:00 77613

Hanna Bohman a luptat în cea mai mare parte a acestui an în Siria împotriva grupării teroriste ISIS şi nu a fost deloc impresionată, scrie Business Insider. Ea a spus că este dezamăgită de militanţii Statului Islamic şi că nu sunt atât de mulţi cum au lăsat să pară până acum. „Sunt nerăbdători să fugă”, a scris ea într-un e-mail către Business Insider.

„Cred că cei mai experimentaţi luptători s-au antrenat în Mosul şi Rakka şi acolo vor avea loc marile bătălii.” Bohman susţine că ISIS a reuşit să manipuleze oamenii şi să lase impresia că sunt o organizaţie numeroasă şi înfricoşătoare prin intermediul reţelelor de social media. Grupul a revendicat atacurile teroriste care au ucis sute de oameni în Paris, Beirut, Bagdad, Ankara şi Peninsula Sinai. „Ei nu sunt cine ştie ce giganţi sau judecătorii supremi pentru condamnarea necredincioşilor”, a completat ea. Un fost model canadian cunoscută sub numele de Tiger Sun, Hanna Bohman, o femeie în vârstă de 46 de ani este una dintre persoanele care s-au alăturat kurdistanilor pentru a lupta împotriva Statului Islamic în Irak şi Siria. Motivaţia ei pentru a face acest lucru a venit imediat după ce a văzut un filmuleţ de propagandă al ISIS, în care un canadian s-a dus să lupte cu jihadiştii, scrie Daily Mail. În urmă cu un an, Hanna a suferit un grav accident de motocicletă, iar după ce s-a recuperat a decis să părăsească oraşul Vancouver şi în luna martie a plecat în Irak. Ea s-a alăturat YPJ, o grupărare feminină kurdă, în batalionul People’s Protection Unit. “Intrarea în YPJ a fost simplă”, a spus ea. “Mult mai simplă decât se aşteaptă cineva care a călătorit din Vest până în mijlocul războiului.” Imediat după intrarea în Irak, a stat într-un adăpost o scurtă perioadă şi apoi a luat o barcă să traverseze râul Tigru spre nordul Siriei. Acolo ea a participat la un training de pregătire şi a fost repartizată către noua sa unitate. Rolul ei era să vegheze asupra teritoriului, iar singura ameninţare reală era să nu cumva să fie într-un vehicul capcană cu explozibil, conform celor spuse de Bohman. Dar imediat după ce a fost transferată într-o unitate cu mai multe atribuţii, ea a început să lupte aproape instantaneu. “Atunci am fost împuşcată prima dată de un lunetist în timp ce mă plimbam în poligon”, a spus ea. “Eram o unitate mobilă, aşa că ne mişcam mereu şi eram în ofensivă.”

Cea mai intensă bătălie la care a luat parte a fost atunci când făcea parte din altă divizie în luna iunie. “Eram un grup de şase persoane, iar eu eram singura femeie, dar toţi, inclusive comandantul voiam o luptă”, a completat Bohman. “Ne-am rătăcit când am căutat frontul şi accidental am nimerit în ţara Daesh, şi atunci am început să vedem cadavre peste tot. şoferii sunau după ajutor, iar tensiunea era la cote maxime.” 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO