Business Internaţional

Confesiunile unui bancher informator

Confesiunile unui bancher informator

Autor: Catalina Apostoiu

24.08.2016, 00:00 1139
Eric Ben-Artzi, fost bancher la Deutsche Bank, a devenit celebru după ce a refuzat partea care i se cuvenea dintr-un premiu de 16,5 milioane de dolari pentru furnizarea de informaţii către autorităţile SUA pe motivul că autoritatea de reglementare a pieţei financiare americane (SEC) nu i-a pedepsit pe executivii responsabili pentru neregulile descoperite în cazul băncii germane.

Într-o opinie publicată în Financial Times, ziar care a acoperit cu mai multe articole cazul bancherului, Ben-Artzi mărturiseşte că o parte din premiu este cerută de avocaţii săi şi de fosta soţie şi cere ca partea sa să fie acordată Deutsche şi acţionarilor săi. “Tocmai am fost informat de SEC că voi primi jumătate dintr-un premiu de 16,5 milioane de dolari pentru denunţători. Refuz însă să-mi primesc partea. Premiul meu, care provine dintr-un fond alocat de Congres, reprezintă 15% din amenda de 55 milioane de dolari pe care SEC a impus-o Deutsche Bank în mai 2015 după ce eu am informat autorităţile că bancherii mei colegi au umflat valoarea masivului portofoliu de derivate de credit al băncii”, scrie Ben-Artzi. Denunţătorul, un fost ofiţer de risc în cadrul băncii, a mers la autorităţi după ce a fost demis de Deutsche Bank pentru a fi tras semnalul de alarmă cu privire la valoarea “umflată” a portofoliului respectiv. Potrivit acestuia, impunând o amendă de 55 milioane de dolair băncii, dar lăs-nd executivii nepedepsiţi, SEC a pedepsit de fapt angajaţii şi acţionarii băncii.

“Deutsche nu a comis aceste fărădelegi. Deutsche a fost victima. Mai exact, acţionarii şi angajaţii băncii care-şi pierd acum slujbele sunt principalele victime”, scrie informatorul în opinia publicată de FT.

“Între timp”, continuă acesta, “executivii de top au plecat cu bonusuri de ordinul milioanelor de dolari bazate pe prezentarea falsă a bilanţului băncii. Este prin urmare deosebit de dezamăgitor că în 2015, în urma unei anchete îndelungate la care au contribuit mai mulţi informatori, SEC a impus o amendă acţionarilor Deutsche şi nu managerilor responsabili”.

“Atunci de ce nu a mers SEC după executivii Deutsche?” se întreabă Eric Ben-Artzi? “Cea mai evidentă temere este că avocaţii de top ai Deutsche au deţinut poziţii anterior în cadrul SEC, în timpul şi după activitatea ilegală de la bancă”.

“Acesta nu este un simplu caz de uşă turnantă. În acest caz, importantţi avocaţi SEC au deţinut poziţii majore în cadrul băncii, preluând şi părăsind poziţii de top în cadrul autorităţii chiar în timpul desfăşurării anchetelor privitoare la neregulile de la Deutsche”, susţine Ben-Artzi.

Ben-Artzi notează că premiul financiar a reprezentat un “stimulent puternic” atunci când a decis să ajute SEC şi că o parte din acesta aparţine avocaţilor săi şi fostei soţii.

Potrivit informatorului, demiterea sa din cadrul Deutsche i-a “ruinat carierea de pe Wall Street”. În prezent, acesta este vicepreşedinte pe risc la BondIT, o companie de admninistrare de portofolii de instrumente cu venit fix.

“Deşi am nevoie de aceşti bani acum mai mult decât oricât, nu voi fi părtaş la prăduirea oamenilor pe care am fost angajat să-i protejez”, scrie Ben-Artzi.

“Cer ca partea mea din premiu să fie acordată Deutsche şi acţionarilor săi, iar banii de premiu recuperaţi din primele plătite executivilor Deutsche, în special foştii avocaţi SEC. Atunci aş fi fericit să primesc orice premiu pentru care sunt eligibil”, concluzionează denunţătorul Deutsche.

Potrivit The Guardian, în timp ce acorda al doilea cel mai mare premiu pentru denunţători, de 17 milioane de dolari, SEC arăta că programul de premii îi încurajează pe cei cu informaţii din interior să spună ce ştiu. Până în iunie, în cadrul programului a fost acordată o sumă de peste 85 milioane de dolari unui număr de 32 de denunţători.

Potrivit unei analize a Wall Street Journal, noi premii urmează.

Potrivit FT, Ben-Artzi este primul denunţător care refuză un premiu de la lansarea programului, în 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO