Business Internaţional

Concedierile de la Swiss International reduc pierderile

20.08.2003, 00:00 5



Swiss International Air Lines, linia aeriana nationala elvetiana aflata acum la limita supravietuirii, a anuntat reducerea pierderilor inregistrate in al doilea trimestru al anului, pe seama eliminarii a 700 de locuri de munca si a retinerii la sol a 20 de avioane in aceasta perioada.



Pierderea inregistrata in al doilea trimestru a fost de 133 milioane franci elvetieni (95,6 milioane dolari), fata de 257 milioane franci, in aceeasi perioada a anuui trecut, conform calculelor realizate de Bloomberg. Incasarile realizate in al doilea trimestru al anului au scazut la aproape un miliard de franci elvetieni, de la 1,24 miliarde franci, in 2002.



Andre Dose, directorul executiv al companiei, intentioneaza sa concedieze o treime din cei 9.000 de anagjati ai Swiss International si sa reduca cu un sfert rutele de transport aerian, intr-o tentativa disperata de a transforma compania intr-una profitabila. Costurile de reorganizare se vro ridica la 200 milioane de franci in al doilea trimestru al anului, conform surselor din cadrul companiei elvetiene. Cursul bursier al actiunilor companiei au crescut de cinci ori fata de minimul record inregistrat in luna martie.



"Intr-un trimestru deosebit de turbulent, Swiss International a realizat un rezultat financiar semnificativ ameliorat", se arata intr-un comunicat al companiei. Dose a amanat insa obiectivul intoarcerii pe profit pentru 2005, din cauza pierderilor acumulate in primele trei luni ale anului. Calatoriile in interes de afaceri s-au redus sau au fost redirectionate spre categoriile cu bilete mai ieftine, in contextul stagnarii economiei globale, iar cererea a fost afectata de razboiul din Irak si de izbucnirea epidemiei de pneumonie atipica in tarile asiatice.



Reducerea costurilor



Saptamana trecuta reprezentanti ai Swiss International au anuntat ca masurile de reducere a costurilor sub forma de concedieri care vor economisi 1,6 miliarde franci pentru companie, se deruleaza mai rapid decat era initial planificat. Linia aeriana elvetiana nu ia inca in considerare optiunea falimentului in realizarea planului sau de afaceri ce va fi discutat in consiliul de administratie in saptamanile urmatoare.



De la crearea sa, din ramasitele falimentarului Swissair Group, Swiss international nu a reusit sa obtina profit si este in cautare de parteneri da afaceri. Dose a accelerat reducerile de personal incepand cu luna iunie, cand a ajuns la un acord cu sindicatele si a inceput sa reduca comisioanele agentiilor de turism si a renuntat la unii contractori de servicii.



"Faptul ca nu au inclus costurile de restructurare in rezultatele raportate pe al doilea trimestru face ca imaginea de ansamblu sa arate mai bine", este de parere Patrik Schwendimann, analist financiar. "In mod normal ar trebui sa incluzi aceste costuri cat mai repede posibil".



Swiss International avea disponibilitati de 811 miliane franci elvetieni la sfarsitul lunii iunie, in scadere fata de cele 913 milioane franci disponibile la sfarsiutul primului trimestru al anului. Comparativ, pozitia cash a companiei era de 1,26 miliarde franci la sfarsitul anului trecut.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO