Business Internaţional

Companiile zombi ar putea îmbolnăvi creşterea economiei europene

Companiile zombi ar putea îmbolnăvi creşterea...

Autor: Catalina Apostoiu

17.11.2017, 00:04 230
Sute de companii neprofitabile, cu niveluri ridicate de îndatorare, sunt menţinute în viaţă de noi infuzii de capital venite din partea băncilor şi acţionarilor, în special în Europa de Sud, scrie Wall Street Journal.

Economiştii şi bancherii centrali spun că aceste companii-zombi reduc preţurile cerute de rivalele mai sănătoase, creează bariere articiale în calea pătrunderii pe piaţă şi stau în calea eliminării companiilor fragile şi creditelor rele apărute după perioade de criză.

Acum, că economia europeană a revenit pe creştere, aceste companii-zombi şi problemele lor legate de datorii ar putea trage în jos întregul continent.

„Zombificarea sectorului corporate şi băncilor reprezintă un risc pentru nivelurile de trai din viitor“, declara recent Klaas Knot, guvernator în cadrul BCE şi şef al băncii centrale olandeze.

Banca Internaţională a Reglementelor defineşte o companie-zombi ca fiind orice companie cu o vechime de cel puţin 10 ani, tranzacţionată public şi cu cheltuieli legate de dobânzi ce depăşesc EBIT acesteia. Alte organizaţii au definiţii diferite.

Aproximativ 10% din companiile din şase ţări ale zone euro, printre care Franţa, Germania, Italia şi Spania, sunt zombi, un procent în creştere puternică de la 5,5% în 2007.

Într-un fel, companiile zombi au apărut ca un efect secundar nedorit al anilor de bani ieftini furnizaţi de BCE. Politica BCE a fost criticată de unii pentru a fi ajutat băncile să menţină în viaţă companiile cu dificultăţi. De asemenea, susţin vocile critice, banii folosiţi de bănci în acest scop ar fi putut fi utlizaţi în alte scopuri. Economiştii spun că firmele zombi sunt în parte vinovate pentru declinul productivităţii din ultimii ani. Criza financiară a afectat puternic comerţul mondial şi companiile de transport naval, unele dintre acestea fiind incapabile să-şi ramburseze împrumuturile. Şi totuşi, puţine firme germane din acest sector au falimentat. Aproximativ 15% din creditele acordate de marile bănci italiene sunt neperformante. În zona euro, aproximativ 6% sunt neperformante, potrivit BCE.

În SUA, creditele neperformante au atins un vârf de 5% în timpul crizei financiare, scăzând de atunci sub 2%, potrivit Băncii Mondiale.

Băncile italiene au pus deoparte jumătate din valoarea creditelor cu probleme de 407 miliarde de dolari pe care le au în bilanţuri la sfârşitul anului trecut. Acest lucru înseamnă că băncile ar urma să sufere pierderi adiţionale de miliarde de euro dacă vând acele credite. Multe bănci preferă să păstreze creditele rele şi să spere că lucrurile nu o vor lua razna.

Unele bănci din Italia încearcă să îndrepte lucrurile, inclusiv cu planuri de vânzare de credite rele de miliarde de dolari în decurs de trei ani. Analiştii Morgan Stanley estimează că Italiei îi va lua 10 ani pentru a atinge media europeană a creditelor neperformante.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO