Business Internaţional

Companiile rusesti atrag miliarde de dolari cu toate ca sistemul bancar este in suferinta

13.07.2004, 00:00 12

BNP Paribas si Citigroup sunt printre bancile care vor gestiona saptamana aceasta 1,6 miliarde de dolari sub forma de imprumuturi acordate companiilor rusesti, informeaza Bloomberg.
Bancile vor fi solicitate sa contribuie la oferirea sumei de 800 milioane de dolari pentru  Russian Aluminium, cunoscuta sub numele de Rusal, al treilea producator mondial de aluminiu, spun persoane implicate in tranzactie. Imprumuturile pentru ZAO Alrosa, grupul care gestioneaza un sfert din totalul diamantelor din intreaga lume, si Mobyle TeleSystems, cea mai mare companie de telefonie-mobila din estul Europei, sunt printre tranzactiile avute in vedere.
"Vedem aceasta sindicalizarea a imprumutului acordat Rusal ca o oportunitate certa pentru piata ruseasca", a afirmat Darius Mistry, director de finante la BNP Paribas in Geneva. "Afacerea va face diferenta intre bancile care sunt jucatori pe termen lung in aceasta tara si cele care nu sunt pe aceeasi pozitie" a mai explicat el. 
Unii bancheri, ademeniti de cresterea economica a Rusiei, spun ca sunt dispusi sa suporte o penurie a depozitelor la bancile private si chiar potentialul faliment al companiei  petroliere Iukos, cel mai mare exportator de petrol din tara. Un imprumut acordat bancii moscovite Rosbank, controlata de miliardarul rus Vladimir Potanin, ar putea fi amanat pana la imbunatatirea conditiilor de piata, au declarat partile implicate in acordarea imprumutului de 70 milioane de dolari.
Commerzbank, HSBC Holdings si Standard Bank Group  au inceput saptamana trecuta sa lanseze oferta de co-participare la finantarea Rosbank printre alte banci de pe piata.     
Bancile ruse se confrunta cu cel mai mare test de incredere din 1998, cand datoria guvernului de 40 miliarde de dolari a ruinat cei mai mari creditori rusi.
Alfa Bank, cel mai mare creditor privat rus, a spus ca proprietarii sai au aportat suma de 800 milioane de dolari la capital dupa retragerile efectuate de clienti saptamana trecuta, retrageri ridicate la valoarea totala de 200 milioane de dolari, adica 14% din depozite. Guta Bank a fost preluata de banca de stat Vneshtorgbank dupa ce clientii au facut retrageri de 344 milioane de dolari in cursul saptamanii trecute.
Un grup de 10 banci au cazut de acord la inceputul acestui an sa participe alaturi de Citigroup si BNP Paribas la acordarea imprumutului garantat pentru Rusal, compania controlata de miliardarul Oleg Deripaska.
Acestia vor mai cauta si alte surse aditionale de imprumut, oferind comisioane intre 1% pentru credite de 30 milioane de dolari si 0,6% pentru credite in valoare de 10 milioane de dolari, potrivit bancherilor implicati in tranzactie. 
Bancile care si-au exprimat acordul in finantarea Rusal au fost Standard Bank Group, Natexis Banques Populaires, ABN Amro Holdings, Barclays, Commerzbank, HSBC Holdings, ING Group, Moscow Narodny Bank si UFJ Holdings.
"Imprumuturile pentru anumite companii aflate in proprietatea statului au beneficiat de nesiguranta situatiei Iukos", a declarat Michael Emery, director la ABN Amro.
Bancherii sunt atrasi de creditele acordate companiilor rusesti pentru ca pot beneficia de pe urma preturilor in crestere la aur, petrol si alte bunuri, care impulsioneaza cresterea economica.
PIB-ul va creste pana la aproximativ 542 miliarde de dolari anul acesta, de la 196 miliarde de dolari, in 1999, potrivit calculelor Ministerului Economiei. "Bancile vad ca economia Rusiei creste, deci nu e deloc surprinzator ca sunt dispuse sa finanteze ", afirma Konrad Reuss, manager de rating la credite in cadrul  Standard & Poors, Londra.  
Iukos, care pompeaza mai mult petrol decat intreaga Libie, ar putea intra in faliment , intrucat guvernul continua sa preseze compania in legatura cu plata celor 3,4 miliarde de dolari datorati pentru anul financiar 2000. Numeroase banci, inclusiv Citigroup, HSBC si Societe Generale spun ca ar putea cere rambursarea imediata a creditului de 1 miliard de dolari, garantat cu veniturile din export.




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO