Business Internaţional

Companiile poloneze inversează rolurile şi îşi înghit companiile-mamă din Germania

Companiile poloneze inversează rolurile şi îşi...

Autor: CătăIina Apostoiu

30.07.2015, 00:04 1659
Acţionarii producătorului polonez de plăci aglomerate din lemn (PAL) Grajewo au aprobat recent o emisiune de acţiuni pentru atragerea unei sume de aproximativ 270 milioane de dolari care să ajute producătorul să-şi preia compania-mamă din Germania.

O astfel de inversare de roluri devine din ce în ce mai obişnuită în cazul Poloniei, cea mai mare economie est-europeană, scrie Reuters.

După ce a scăpat de comunism cu aproape trei decenii în urmă, Polonia s-a bucurat de succes economic atrăgând, ca bază de producţie low-cost, firme vest-europene. Acest model se schimbă însă, companiilor poloneze deschizându-li-se apetitul pentru achiziţii.

„După aproximativ 20 de ani de capitalism, Polonia a acumulat abilităţile şi potenţialul de capital necesare pentru a-şi ajuta companiile să preia iniţiativa şi să intre pe pieţe străine“, arată managerul unuia dintre cele mai mari fonduri de pensii poloneze.

Grajewo, care este listată pe bursa din Varşovia, este deţinută de compania germană din domeniul produselor din lemn Pfleiderer Service, la rândul său controlată de Atlantik, un fond de investiţii.

Suma atrasă prin emisiunea de acţiuni, adresată investitorilor de pe piaţa poloneză, va ajuta compania să-şi finanţeze achiziţia de acţiuni Pfleiderer de la fondul Atlantik, spun oficialii Grajewo.

În noua structură a acţionariatului Grajewo vor domina investitori polonezi, în principal fonduri de investiţii şi de pensii, punându-se capăt practic controlului german.

Tranzacţia în care este implicată Grajewo este parte a unui trend în creştere în Polonia, singura economie din Uniunea Europeană care a evitat recesiunea de la criza financiară din 2008 şi a cărei rată de creştere a PIB depăşeşte constant media UE.

Producătorul polonez de prezervative Unimil a iniţiat acest trend cu aproximativ 10 ani în urmă când şi-a preluat compania-mamă germană îndatorată Condomi. Firmele poloneze de IT Comarch şi Asseco Poland au cumpărat firme din Germania şi Israel.

PKN Orlen, cea mai mare companie de rafinare petrolieră a Poloniei, deţine 558 de benzinării în Germania, reprezentând aproximativ 6% din piaţă, în timp ce compania minieră poloneză KGHM a preluat compania canadiană din acelaşi sector Quadra. Unele filiale poloneze depăşesc ca mărime companiile-mamă vest-europene.

„Companiile poloneze arată foarte bine la capitolul management sau rezultate, nu numai în regiune, ci şi în comparaţie cu companiile din Europa de Vest“, remarcă Adam Milewicz, analist al ING Securities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO