Business Internaţional

Companiile Merck şi Ridgeback Biotherapeutics anunţă dezvoltarea unui tratament COVID care înjumătăţeşte riscul de spitalizare şi deces

Companiile Merck şi Ridgeback Biotherapeutics anunţă...

Autor: Dorin Oancea

01.10.2021, 21:15 206

Companiile Merck şi Ridgeback Biotherapeutics au declarat vineri că au dezvoltat un medicament care reduce riscul de spitalizare sau deces cu aproximativ 50% pentru pacienţii cu cazuri uşoare sau moderate de Covid, relatează CNBC.

Companiile intenţionează să solicite o autorizaţie de urgenţă pentru tratamentul antiviral Covid după ce medicamentul a avut "rezultate convingătoare" în cadrul studiilor clinice.

Medicamentul, molnupiravir, se administrează pe cale orală şi inhibă replicarea coronavirusului în interiorul organismului.

O analiză intermediară a unui studiu de fază 3 a constatat că 7,3% dintre pacienţii trataţi cu molnupiravir au fost spitalizaţi în termen de 29 de zile. Dintre pacienţii care au primit un placebo, 14,1% au fost spitalizaţi sau au murit până în ziua 29. Nu a fost raportat niciun deces la pacienţii cărora li s-a administrat molnupiravir în perioada de 29 de zile, în timp ce la pacienţii trataţi cu placebo au fost raportate opt decese.

Toţi cei 775 de participanţi la studiu au avut Covid-19 confirmat în laborator şi au primit în mod aleatoriu molnupiravir sau un placebo în termen de cinci zile de la apariţia simptomelor.

Participanţii nu au fost vaccinaţi şi aveau cel puţin un factor risc. Printre cei mai comuni factori de risc se numărau obezitatea, vârsta de peste 60 de ani şi faptul că aveau diabet sau boli de inimă.

Partea de fază 3 a studiului s-a desfăşurat în peste 170 de locaţii, în ţări precum SUA, Brazilia, Italia, Japonia, Africa de Sud, Taiwan şi Guatemala.

Eficacitatea molnupiravirului nu a fost afectată de momentul apariţiei simptomelor sau de factorii de risc de bază ai pacienţilor, a arătat studiul. De asemenea, medicamentul s-a dovedit a fi eficient în mod constant în tratarea tuturor variantelor de Covid, inclusiv a tulpinii delta, dominantă pe scară largă şi foarte transmisibilă.

Doar 1,3% din cei trataţi cu molnupiravir au întrerupt tratamentul din cauza unui eveniment advers - mai puţin decât cei 3,4% din grupul placebo care au făcut acest lucru.

Recrutarea în cadrul studiului a fost oprită anticipat din cauza rezultatelor pozitive, la recomandarea unui comitet independent de monitorizare a datelor şi în urma consultării cu Food and Drug Administration.

Merck testează, de asemenea, molnupiravirul într-un studiu separat de fază 3 la nivel mondial pentru a evalua eficacitatea acestuia în prevenirea răspândirii Covid în gospodării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO