Business Internaţional

Companiile din industria hi-tech generează inegalităţi sociale şi financiare între oameni în majoritatea statelor. Unul dintre cele mai dezvoltate state din lume se confruntă cu o situaţie fără precedent

Companiile din industria hi-tech generează inegalităţi...

Autor: Alex Ciutacu

28.12.2017, 19:01 616

Veniturile salariale în Minato, zona din Tokyo în care şi-au înfipt rădăcini giganţi din industria hi-tech, precum Google, Honda, Apple şi Sony, au crescut cu 251% în perioada 2012-2016, în comparaţie cu salariul mediu în Tokyo care a crescut doar cu 7%, potrivit Quartz.

Japonia a fost considerată pentru mult timp un exemplu de egalitate financiară printre ţările dezvoltate. Încă depăşeşte Statele Unite la acest capitol, dar semne că inegalitatea este în constantă creştere apar la tot pasul.

Locurile de muncă mai puţin stabile din acest sector înlocuiesc structura japoneză tradiţională de tipul „un loc de muncă stabil pentru toată cariera”, pe care societatea s-a luptat foarte mult timp să o construiască.

În rândul angajaţilor tineri, la început de drum, creşte efervescenţa pentru joburi part-time şi pentru joburi full-time mai prost plătite.

Diferenţa salarială între angajaţii part-time şi cei full-time este din ce în ce mai evidentă, variind între 30% pentru femeile din Japonia, până la 45% pentru bărbaţi.

Cu o populaţie în continuă scădere şi cu un val de migraţii ale muncitorilor către centre economice mai mari, falia salarială dintre regiunile Japoniei se adânceşte din ce în ce mai mult.

În timp ce veniturile au crescut în oraşe precum Tokyo, unde venitul mediu a crescut cu 23% ajungând la 98.000 de dolari în perioada 2012-2016, în regiuni precum Kagawa şi Nara veniturile s-au micşorat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO