Business Internaţional

Companiile germane o duc foarte bine sub regimurile autoritare din Europa de Est

Companiile germane o duc foarte bine sub regimurile...

Autor: Catalina Apostoiu

12.02.2018, 00:06 636

În timp ce politicienii germani sunt îngrijoraţi de regresele privind protejarea valorilor democraţiei pe care le fac Varşovia, Budapesta şi Praga, multe companii germane culeg profituri substanţiale în ţările est-europene conduse de populişti, scrie Handelsblatt.

JHans-Jörg Otto aşteaptă cu nerăbdare să se întâlnească cu preşedintele polonez. În pofida plângerilor privitoare la ameninţările la adresa democraţiei existente în Varşovia, omul de afaceri german intenţionează să-l felicite pe liderul polonez Andrzej Duda pentru cât de bine merg lucrurile. „Poate că imaginea Poloniei s-a deteriorat, însă mult mai multe lucruri s-au îmbunătăţit“, spune antreprenorul de 61 de ani a cărui companie producătoare de cabluri, El-Cab, are 600 de angajaţi în vestul Poloniei.

Poziţia lui Otto este complet diferită de modul în care presa germană descrie situaţia din Europa de Est, punând accent pe naţionalism, populism şi euroscepticism.

Cele patru ţări care alcătuiesc grupul de la Vişegrad, Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia, sunt descrise ca favorizând regimuri autocratice, întorcând spatele democraţiei liberale la mai puţin de 30 de ani de la eliberarea de comunism.

Există mult adevăr în aceste descrieri, însă executivii şi proprietarii de companii germani din regiune spun că prelegerile Occidentului nu sunt binevenite. Aceştia susţin cu tărie guvernele locale, preferând să vorbească de bilanţuri mai degrabă decât despre norme democratice. Pentru ei, situaţia este foarte simplă: economiile est-europene trec printr-un boom economic, iar companiile germane prezente acolo o duc foarte bine.

Politicienii din Berlin şi Bruxelles pun accent pe ameninţarea pe care populismul o creează la adresa valorilor democratice, iar unele dintre aceste temeri sunt împărtăşite de mari companii germane, ca Siemens şi Volkswagen, care nu vor ca reputaţiile lor să aibă de suferit. Executivii companiilor mai mici pot vorbi însă mai liber despre politică.

Gabriel Brennauer, preşedinte al Camerei de Comerţ Germano-Ungară, spune că firmele mici au un avantaj: au mai puţine îngrijorări legate de acţionari şi mai multă libertate de a vorbi şi acţiona. ìDeciziile pur legate de business sunt mai importante pentru firmele mai mici decât ideologiile politice, iar nivelurile de satisfacţie sunt mai ridicate ca niciodată“, spune acesta.

În prezent, Germania nu înşelege cu adevărat Ungaria, iar din acest motiv premierul ungar Viktor Orban este în căutare de noi alianţe. Acestea sunt menite să pună presiune pe UE să accepte concesii cu privire la migraţie şi alte probleme.

Poziţia celor patru ţări este susţinută puternic de date economice: economic, Europa de est este aproape la fel de importantă pentru Germania ca Marea Britanie şi SUA. Grupul de la Vişegrad reprezintă a treia mare destinaţie a investiţiilor directe străine din Germania.

Pe de altă parte, însă, aproximativ 80% din comerţul extern al Ungariei este realizat cu UE.

Chiar şi admiratorii germani ai guvernelor autocratice sunt conştienţi că un nivel prea ridicat de tensiune poate fi dăunător afacerilor. Michael Kern, preşedinte al Camerei Polono-Germane, recunoaşte că unii investitori au decis să stea deoparte. Omologii săi din Ungaria spun că investiţiile străine au înregistrat o încetinire. Se pare că autocraţia devine o problemă când afectează profiturile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO