Business Internaţional

Companiile germane îşi evaluează pagubele provocate de pandemie. Declinul a readus PIB-ul german la nivelul din urmă cu 10 ani

Companiile germane îşi evaluează pagubele provocate de...

Autor: Catalina Apostoiu

05.08.2020, 00:05 541

Pe 30 iulie, Destatis agenţia federală de statistică a Germaniei, anunţa că cea mai mare economie a Europei s-a contractat cu 10,1% în trimestrul doi faţă de primul trimestru, în mare parte în urma măsurilor guvernamentale menite să combată pandemia, scrie The Economist.

Declinul a fost cel mai dramatic dintr-o jumătate de secol. Destatis a raportat de asemenea scăderi ale exporturilor şi importurilor, consumului gospodăriilor şi investiţiilor în echipamente.

Declinul a readus PIB-ul german la nivelul din urmă cu 10 ani. Chiar şi aşa, Florian Hense, economist Berenberg, o bancă privată germană, spune că „lucrurile ar fi putut sta şi mai rău“.

Măsurile adoptate de Germania au fost mai blânde şi au durat mai puţin decât în alte ţări europene. În plus, guvernul a reacţionat cu unul dintre cele mai ample pachete de stimulente fiscale din lume, potrivit lui Hense, fapt care a diminuat şi mai mult impactul asupra economiei şi a accelerat revenirea acesteia.

Practic, toate companiile suferă. Câştigurile sunt deprimante. Producătorul de ciment HeidelbergCement a suferit o pierdere de 3 mld.euro în prima jumătate a acestui an, comparativ cu venituri de 290 mil. euro cu un an în urmă.

Volkswagen, cel mai mare constructor auto al Europei, a raportat vânzări brute în scădere cu 27% până la 3,9 milioane de autovehicule. Iar BASF, cel mai mare producător din sectorul substanţelor chimice, a anunţat o scădere a vânzărilor brute de 12% în termeni anuali în trimestrul doi, în principal ca urmare a prăbuşirii cererii din partea sectorului auto.

Liderii companiilor germane îşi pun speranţele într-o redresare care ar veni în trimestrul al treilea, presupunând că reluarea creşterii îmbolnăvirilor nu va duce la o nouă carantină.

Stimulentele guvernului federal, de peste 130 miliarde de euro, echivalente cu 3,8% din PIB, dublate de o reducere temporară a TVA menită să impulsioneze cererea internă, ar trebui să ajute sistemul economic să revină pe creştere.

Pachetul de stimulente de 750 miliarde de euro lansat de Uniunea Europeană ar trebui de asemenea să fie de ajutor, dând un impuls exporturilor germane în interiorul blocului.

Peter Altmaier, ministrul german al economiei, crede că economia va începe să-şi revină din octombrie. Acesta se aşteaptă ca economia să se contracte cu 6,3% în acest an, dar să avanseze cu 5,2% anul viitor. Totuşi, aceasta nu ar urma să revină la nivelul de dinaintea crizei mai devreme de 2022.

O rază de speranţă este şomajul, care a rămas neschimbat la 6,4% în iulie. Motivul? Schemele Kurzarbeit, cu program redus de lucru. Vânzările brute de retail s-au redresat de asemenea, urcând cu 12,7%.

Majoritatea companiilor germane sunt masiv dependente de exporturi, iar soarta acestora va depinde de redresarea economică şi îmblânzirea virusului din restul lumii.

Industria auto germană dă deja semne iniţiale de revenire, iar producători auto se aşteaptă la o creştere a exporturilor, relevă un sondaj recent realizat de institutul economic Ifo, potrivit Reuters.

 

Kurzarbeit, un succes

O rază de speranţă pentru economia Germaniei este şomajul, care a rămas neschimbat la 6,4% în iulie. Motivul? Schemele Kurzarbeit, cu program redus de lucru. Vânzările brute de retail s-au redresat de asemenea, urcând cu 12,7%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO