Business Internaţional

Companiile doneaza milioane de euro pentru asiatici

06.01.2005, 00:00 25



Companiile din intreaga lume s-au mobilizat pentru a ajuta populatia din tarile asiatice lovite de tsunami, informeaza BBC. Firmele de distributie au pus la dispozitia agentiilor ONU depozite si mijloace de transport pentru usurarea problemelor de logistica, iar firmele de comunicatii trimit oameni si utilaje pentru refacerea retelelor distruse. Celelalte companii au donat pana acum milioane de dolari in bani sau ajutoare materiale.



"Suntem foarte multumiti de nivelul donatiilor din partea corporatiilor", a declarat David Nabarro, coordonatorul de criza al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.



Printre firmele care contribuie substantial la rezolvarea situatiei se numara compania de distributie DHL, care a pus la dispozitia Comisiei ONU pentru refugiati depozitele din Jakarta si avioane pentru transportul ajutoarelor. Compania de distributie TNT a donat camioane pentru transportul alutoarelor catre provincia Aceh, cea mai puternic lovita din Indonezia.



In afara de asistenta transporturilor, companiile de telecomunicatii, printre care British Telecom, Cable & Wireless si DeimlerChrysler au trimis ingineri in zona pentru a restabili comunicatiile in zona. Ajutoare importante au venit si din partea producatorilor de medicamente, Altana din Germania si Sanofi-Aventis din Franta, iar compania elvetiana Nestle a trimis hrana pentru populatia sinistrata.



Donatii substantiale au venit din partea marilor companii: 3,8 milioane de euro din partea companiei americane Dow Chemicals, 2 milioane de euro din partea firmei elvetiene de asigurari Zurich Financial, 1 milion de euro din partea Allianz si 0,8 milioane de euro din partea Alcatel. Alti donatori sunt Pfizer, Coca-Cola, Exxon si Microsoft din SUA, HSBC si Vodafone din Marea Britanie.



Desi s-au mobilizat mai greu in acest act caritabil, companiile japoneze participa si ele la ajutorarea populatiei afectate. Toyota va dona 800.000 de euro, iar Matsushita, Toshiba si Hitachi - cate 200.000 de euro. Compania australiana News Corp a oferit 800.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO