Business Internaţional

Companiile din SUA prefera sa-si foloseasca profitul pentru rascumparari de actiuni

21.06.2006, 15:34 35

Managerii marilor corporatii americane au de ales pentru cheltuirea profiturilor record, dar in ultimul timp au preferat rascumpararea de actiuni.
Companiile din Statele Unite cheltuiesc sume record pentru rascumpararea propriilor actiuni, masura prin care se creste valoarea companiilor pe piata de capital, intr-un timp in care marile corporatii vad din ce in ce mai putine modalitati eficiente pentru a-si mari profitul, relateaza Wall Street Journal.
Companiile care intra in componenta indicelui Standard & Poor's 500, cel mai cuprinzator din Statele Unite, au alocat peste 100 mld. dolari achizitiei de actiuni proprii in primul trimestru, mai mult cu 22% fata de anul precedent, potrivit datelor S&P. In anul fiscal incheiat pe 31 martie, acestea au cheltuit suma record de 367 mld. dolari (291 mld. euro) pentru rascumpararea propriilor actiuni.
"Companiile cheltuiesc sume tot mai mari pentru rascumparari, depasind deja graficele estimate", a declarat Howard Silverblatt, analist la S&P.
Dupa calculele sale, 268 de companii prezente in index au rascumparat actiuni in primul trimestru, din care peste 110 si-au redus numarul de actiuni de pe piata cu cel putin 4% fata de anul precedent. Investitorii prefera in general rascumpararile, deoarece, daca toate celelalte elemente raman la acelasi nivel, se apreciaza valoarea actiunilor ramase.
Exxon Mobil, Microsoft si Time Warner au fost cei mai mari cumparatori ai propriilor actiuni in primul trimestru, cheltuind 14,37 mld. dolari (11,39 mld. euro) la un loc, potrivit datelor S&P. Recent, consiliul de administratie de la Cisco Systems a aprobat o noua rascumparare a propriilor actiuni, in valoare de 5 mld. dolari (4 mld. euro), parte a planului de 35 mld. dolari (27 mld. euro) anuntat in urma cu cinci ani. La inceputul lunii, Tribune a anuntat o rascumparare de 2 mld. dolari (1,5 mld. euro), finantata dintr-o datorie care a starnit controverse printre membrii consiliului de administratie.
Valul de rascumparari este rezultatul unor castiguri record obtinute de companii si a presiunii din partea investitorilor.
"O mare parte dintre investitori preseaza rascumpararile ca un mecanism de stabilizare a preturilor sau o crestere pe termen scurt", declara Tim Fidler, director adjunct la fondul Ariel Focus de 23 mil. dolari (18 mil. euro). Anul trecut, Carl Icahn, afacerist din New York, a insistat public pentru extinderea programului de rascumparare a actiunilor Time Warner, in care detinea un pachet important prin intermediul fondului sau de investitii.
Laudate de multi afaceristi, rascumpararile si cresterile mai mici de dividende acordate actionarilor sunt dezvoltari cu implicatii la nivelul intregii economii.
Daca reduc numarul de actiuni de pe piata, rascumpararile vor aprecia pretul pentru fiecare titlu in parte, putand astfel masca rezultatele operationale. Daca managerii companiilor cred ca cea mai buna intrebuintare a banilor investitorilor este cumpararea de actiuni, este un semnal implicit ca acestia considera limitate oportunitatile de crestere prin noi proiecte, nu prin exploatarea unei economii prospere.
Acesta ar putea deveni un subiect destul de fierbinte deoarece grijile despre o incetinire a economiei americane au cuprins pietele din lumea intreaga.
"Cand rascumpararea actiunilor proprii este cea mai buna modalitate de a-ti folosi capitalul, unde sunt oportunitatile de crestere pe termen lung?", a declarat Byron Wien, strateg-sef de investitii la fondul Pequot Capital Management, care are aproximativ 7 mld. dolari (5,5 mld. euro) in administrare.
Datorita profiturilor peste asteptari din ultimii ani inregistrate de companii, au la dispozitie sume imense de cheltuit in prezent. Lichiditatile avute la dispozitie de companiile prezente in S&P 500 insumeaza mai mult de 7,4% din valoarea lor de piata, cel mai mare nivel de aproape doua decenii incoace. Suma este de aproape trei ori mai mare decat in 1999.
Dupa achitarea costurilor fixe, o companie isi poate folosi lichiditatile in sase moduri: achitarea datoriilor, investirea in proiecte noi, cumpararea altor afaceri, plata dividendelor, rascumpararea actiunilor si mentinerea banilor in banca.
Precum unii proprietari de locuinte, unele companii si-au refinantat datoriile si au platit transe importante in ultimii ani. Dupa marele crah al pietelor dot-com, multe echipe de management se feresc de extinderi si achizitii agresive.
Dividendele acordate investitorilor au crescut cu 14% pentru companiile din S&P 500 de la inceputul lui 2003. Acest fapt va afecta cresterea rascumpararilor, probabil pentru ca investitorii vor invinovati compania si managerii daca marimea dividendelor este redusa in repetate randuri.
Intre timp, depozitele s-au acumulat in banci. Venitul din dobanzi este estimat sa creasca cu mai mult de 60%, pana la aproape 4% din castigurile de anul acesta, potrivit S&P. Dar profiturile lasate acolo vor nemultumi investitorii care sfideaza castigurile minore.
Atractivitatea rascumpararilor este data in special de apatia actiunilor marilor companii din ultimii ani. Indicele Dow Jones Industrial, care cuprinde actiunile a 30 de companii mari din Statele Unite, este aproape neschimbat in ultimii cinci ani, comparativ cu indexul Russell 2000, care cuprinde actiunile a numeroase companii mici, care a crescut cu 40%. "Multe companii mari par ieftine acum", a declarat Jeff Arricale, analist si manager de portofoliu la T. Rowe Price Group. "Astfel ca este de bun augur in multe cazuri sa returnezi capitalul investitorilor prin rascumparari."
Dar pot exista totodata obstacole in rascumparari.
O companie care isi cumpara in mod agresiv actiunile proprii de pe piata poate oferi investitorilor informatii neclare despre cresterea castigurilor. Cand o companie isi reduce numarul de actiuni de pe piata, aceasta raporteaza castiguri mai mari pe actiune. Dar acest castig nu se concretizeaza in unitati monetare, ci acelasi profit este impartit la un numar mai mic de actiuni.
Profitul net al Exxon Mobil a crescut cu 6,9% in primul trimestru, dar acesta a fost transformat intr-o crestere de 12,3% a pretului pe actiune dupa rascumparare, potrivit S&P. Cu lichiditati de aproape 32 mld. dolari (25 mld. euro) la sfarsitul lui martie, compania are suficiente resurse pentru un nou val de rascumparari.
Uneori, actiunile unei companii continua sa creasca in ciuda cheltuirii unor sume importante din banii actionarilor pentru rascumparari. Broadcom a cheltuit 94 mil. dolari (74 mil. euro) pentru actiunile proprii in primul trimestru, dar cotatia bursiera a fost cu 4% mai mare pe 31 martie, decat in urma cu un an.
Investitorii nu sunt avantajati daca o companie isi rascumpara actiunile la preturi exorbitante. In timp ce rascumpararile erau evident la un nivel mai scazut in 1999, multe companii tehnologice si-au cumparat actiunile la preturi record pentru a evita solicitarile de capital din partea angajatilor.
In 1999, Intel a cheltuit 4,6 mld. dolari rascumparandu-si propriile actiuni. Actiunile companiei au scazut cu mai mult de 60% de atunci si, potrivt S&P, a cheltuit peste 10 mld. dolari (8 mld. euro) pentru rascumparari anul trecut. Astfel ca rascumpararile nu sunt intotdeauna pozitive, motiv pentru care multi investitori prefera dividendele.
Pare a fi destul loc pentru distribuirea de dividende. Companiile din S&P 500 distribuie mai putin de o treime din castiguri prin dividende, fata de peste 50% in trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO