Business Internaţional

Companiile americane stau pe un munte de cash şi aşteaptă vremuri mai bune ca să pornească investiţiile

Companiile americane stau pe un munte de cash şi aşteaptă vremuri mai bune ca să pornească investiţiile

Autor: Catalina Apostoiu

18.08.2011, 00:02 660

De la izbucnirea crizei financiare com­paniile americane au acumulat volume uriaşe de lichi­­dităţi pentru a se proteja împotriva perioa­delor dificile. Companiile non-financiare incluse în cadrul indicelui S&P 500 deţineau lichidităţi şi investiţii pe termen scurt în valoare de 1.120 de miliarde de dolari (780 mld. euro), conform ulti­melor rapoarte, în creştere cu 59% faţă de suma de 703 mld. dolari raportată pe trimestrul trei al anului 2008, potrivit The Wall Street Journal.

Totuşi, conservatorismul companiilor ar putea reprezenta o veste rea pen­tru eco­no­mie, în condiţiile în care pe fondul turbu­len­ţelor recente direc­­torii de companii îşi reafir­mă atitudinea prudentă inten­ţio­nând să-şi restrângă investi­ţiile şi să continue să acu­mu­leze cash.

"Vom fi precauţi în ceea ce priveşte cheltuielile şi in­ves­ti­­ţiile până când lucrurile se vor mai limpezi", a declarat John Leahy, director financiar al iRobot Corp, cu 123 mil. dolari în cash pe 2 iulie, în creştere de la 98,8 mi­l. cu un an în urmă.

Pe 26 iulie Moody's prevestea că fir­me­le vor începe să-şi investească lichidităţile "într-un ritm accelerat". Acum, analiştii agenţiei declară că fără în­doială companiile vor lua o mică pauză.

Volumele de lichidităţi ale companiilor mari sunt deja uriaşe şi continuă să crească. Microsoft a ra­­portat lichidităţi de 52,8 mld. dolari pe 30 iunie, în creştere cu 43% faţă de anul trecut, în timp ce Google a raportat o sumă de 39 mld. dolari la aceeaşi dată, cu 30% mai mare decât nivelul de anul trecut.

Directorul executiv al companiei Acorda Therapeutics Ron Cohen spune că este riscant acum să cheltuieşti lichidităţile pentru că ratele dobânzii ar putea creşte în urma retrogradării ratin­gului SUA. Compania nu-şi modifică pe moment pla­nu­rile de cheltuieli, dar urmăreşte cu atenţie evo­lu­ţiile economice.

Acorda a raportat lichidităţi de 228 mil. dolari pe 30 iunie, faţă de 216 milioane de dolari cu un an în urmă. Cohen spune că păstrează o mare parte din bani în titluri guvernamentale americane şi pe pieţe monetare, cu un randament mediu de sub 1%. Dar, adaugă el, "este mult mai important pentru noi să ne menţinem capitalul decât să obţinem un randament ridicat".

Dacă firmele vor fi în continuare prudente sau îşi vor reduce investiţiile, economia americană, care a avansat cu o rată anuală de sub 1% în prima jum­ătate a anului, va avea de suferit. Cheltuielile de capital ale companiilor reprezintă numai aproximativ 12% din PIB, dar sunt esenţiale pentru creş­te­re şi venituri, spune Jay Mueller, manager în cadrul Wells Capital Management.

Unii directori de companii îşi duc mai departe proiectele avute în vedere. Cabot Corp. investeşte 10 milioane de dolari în extinderea fabricii din Massachusetts, anunţă directorul financiar Eduardo Cordeiro. Însă 80% din veniturile Cabot provin din afara Statelor Unite, iar Cordeiro se arată îngrijorat în legătură cu efectele pe care situaţia din SUA le-ar putea avea asupra pieţelor străine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO