Business Internaţional

Companiile americane, îngrijorate că regulile UE privind transferul datelor le pot afecta afacerile

Companiile americane, îngrijorate că regulile UE...

Autor: Anca Dumitrescu

08.10.2015, 13:22 125

Curtea Europeană de Justiţie a respins marţi un acord prin care companiile americane şi europene puteau transfera cu uşurinţă date personale între continente, unele firme americane fiind îngrijorate că accesul pe piaţa le va fi limitat sau vor fi înlocuite cu concurenţi din Uniunea Europeană.

"Cea mai mare temere este că vor pierde oportunitatea de a furniza servicii de date în Europa", a declarat Emery Simon, avocat la BSA The Software Alliance, un grup industrial al unor companii de software ca Oracle, Salesforce şi IBM.

Giganţi din sectorul tehnologiei precum IBM sunt mai pregătiţi pentru schimbare, întrucât folosesc mai multe acorduri juridice pentru transferul de date.

Un sistem numit Safe Harbor permitea companiilor americane să se auto-certifice că respectă standardele stricte ale UE privind confidenţialitatea datelor personale, dar Curtea Europeană de Justiţie a decis că prevederile utilizate de mai mult de 4.000 de firme nu asigură europenilor suficientă protecţie faţă de accesul Guvernului american la acestea.

Companii din toate sectoarele, de la gigantul farmaceutic Pfizer la companii de tehnologie precum Microsoft, transferă între continente date ale utilizatorilor şi angajaţilor.

Companiile tehnologice, de exemplu, stochează date ale multor utilizatori din întreaga lume în Statele Unite, pe care le pot analiza şi folosi pentru publicitate.

O companie americană cu operaţiuni în străinătate poate transfera date ale angajaţilor, pentru centralizarea operaţiunilor de resurse umane la sediul central.

UE şi Statele Unite vor intensifica eforturile pentru un nou sistem, dar unele companii americane de software şi de stocare a datelor se tem că transferurile se vor opri, iar companiile vor apela în schimb la furnizori europeni de astfel de servicii.

Între companiile de dimensiuni medii care se bazau pe sistemul Safe Harbor se află Adobe Systems, Autodesk şi RetailMeNot.

"Orice companie americană cu angajaţi sau clienţi în Europa poate fi afectată de decizia curţii europene", a declarat Brian Hoyt, purtător de cuvânt al RetailMeNot.

Adobe evoluează opţiunile pentru transferul datelor între continente, iar Autodesk analizează decizia.

Symantec a precizat că deţine ale mecanisme pentru a proteja în mod legal transferurile de date, dar că incertitudinile legislative fac dificil pentru companii să stabilească paşii următori.

Problemele nu vor fi rezolvate nici dacă vor fi înfiinţate servere de date în Europa, a spus Ilias Chantzos, director la Symantec pentru probleme guvernamentale în Europa, Africa şi Orientul Mijlociu.

"Nu poţi izola fluxul de date la un teritoriul sau jurisdicţie", a explicat Chantzos.

Schimbarea poate fi o oportunitate pentru companii europene ca Orange şi Deutsche Telekom, de a atrage afaceri de la companiile americane.

Un operator major de telecomunicaţii european se aşteaptă ca mulţi clienţi, privaţi sau companii, să reanalizeze planurile legate de stocarea datelor şi să vrea să le păstreze în Europa, a declarat o sursă apropiată situaţiei.

Companiile americane mai mari s-ar putea confrunta cu percepţia că au cedat solicitărilor de supraveghere din partea Guvernului SUA. Ele susţin însă că nu au încălcat nicio lege.

IBM, Facebook, Google şi Amazon au încheiat acorduri jurudice suplimentare care stabilesc standarde de confidenţialitate între furnizorul şi destinatarul datelor, care le permit să continue transferul datelor.

Unele companii au acorduri cu utilizatorii europeni prin care aceştia consimt ca datele lor să fie transferate în Statele Unite. Facebook, de exemplu, are un sistem care îi permite să obţină acordul utilizatorilor, atunci când se înregistrează.

Principala îngrijorare a companiilor americane este că în lipsa unui sistem centralizat ca Safe Harbor autorităţile de reglementare din UE pot adopta prevederi diferite pentru transferul itnernaţional de date.

Comisia Europeană a anunţat că va emite recomandări destinate autorităţilor de reglementare, pentru a se asigura că acestea adoptă o abordare comună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO